Locul de origine al peruşilor sunt ţinuturile aride ale Australiei unde trăiesc în colonii de mii de păsări. Aborigenii le spuneau „buni de mâncat”, dar francezii i-au botezat „perrouch”, nume pe care l-am împrumutat şi noi. Peruşii de colivie în diverse nuanţe de albastru, galben sau verde aprins au fost creaţi de ornitologii din Marea Britanie la începutul secolului trecut. Culoarea lor originală este verde închis în combinaţie cu negru. Sunt păsări mici, foarte curate şi afectuoase, considerate de mulţi crescători cele mai bune „animale de casă”. Peruşul a devenit atât de îndrăgit nu doar pentru că este uşor de crescut, ci şi pentru că este uşor de dresat. Va accepta repede compania ta, va ateriza din zbor pe cap să te cunoască mai bine, apoi va veni pe deget când îi vei da ceva bun de mâncare.

Atenţie la sănătatea păsării!

Înainte de a adopta un peruş, citeşte cât mai multe informaţii despre modul lui de viaţă, despre hrană şi despre cum trebuie să îi amenajezi colivia. Crescătorii de elită recomandă să creşti cel puţin doi peruşi, pentru că nu le place singurătatea. Dar, dacă vrei unul singur, este bine să cumperi un „băieţel”, pentru că se adaptează mult mai bine lângă oameni decât o „fetiţă”. Când cumperi pasărea, fii atentă la starea ei de sănătate: trebuie să fie vioaie, să se zbată cu putere când vânzătorul încearcă să o prindă, să nu aibă ciocul crăpat sau pene lipsă din aripi. Oferă-i peruşului tău o colivie încăpătoare, câteva jucării colorate, o oglindă, un picurător de apă, o cutie cu seminţe şi un os de sepie. Este bine să cumperi o colivie prevăzută cu grătar şi fund mobil pentru evacuarea uşoară a resturilor.

Meiul şi ovăzul, hrana preferată de peruşul tău

Hrana peruşilor este foarte ieftină şi uşor de procurat din orice magazin de specialitate. Cumpără seminţe selecţionate şi curate, vitamine solubile în apă şi crenguţe uscate de mei. În fiecare zi îi poţi oferi micului tău prieten morcovi şi ţelină date pe răzătoare sau mere, salată şi spanac tăiate mărunt. Apa trebuie schimbată în fiecare dimineaţă, iar fructele şi legumele trebuie să fie mereu proaspete. Nu uita să cureţi colivia cel puţin o dată la două zile, deşi ar fi bine să o faci zilnic, pentru sănătatea păsării. Recipientele pentru apă şi mâncare trebuie dezinfectate odată la câteva zile cu spirt şi clătite bine cu apă din abundenţă. Jucăriile trebuie să fie din plastic sau lemn rezistent, să nu le poată sparge cu ciocul, pentru că există riscul de a înghiţi fragmentele mici. Peruşul este un papagal vioi şi curios, dar se şi plictiseşte repede dacă nu îi schimbi jucăriile din când în când.

Consultă veterinarul la cel mai mic semn de boală

Peruşii sunt uşor de întreţinut, dar se pot îmbolnăvi uşor dacă stau în frig, dacă nu au o colivie curată sau dacă ciugulesc plante toxice pentru ei. Muşcata, crinul, leandrul, sporul casei, caisele, avocado, mango, seminţele de măr şi plantele care conţin uleiuri eterice sunt vătămătoare pentru peruşi. Când se îmbolnăvesc, devin apatici şi au mari probleme cu digestia. Apelează imediat la un medic veterinar şi, pe lângă tratamentul indicat, dă-i peruşului ceai rece de sunătoare şi morcov fiert să scape de durerile de stomac.