Mulți oameni preferă o porție de pepene roșu pentru că este mai suculent, alții preferă pepenele galben pentru că este mai aromat. Textura, aroma, parfumul și concentrația de suc diferă la cele două soiuri de pepene, iar culorile lor indică detalii importante despre calitățile lor nutritive.

Pepene roșu versus pepene galben

Pepenii se numără printre cele mai consumate fructe ale verii, mai ales în lunile caniculare, în iulie și august. De multe ori, o porție de pepene echivalează cu cina pentru mulți dintre noi. Gustul lui aromat, zahărul și fibrele pe care le conține ne oferă suficientă energie pentru câteva ore și alungă senzația de foame până a doua zi. Cu toate acestea, consumul de pepene nu este indicat seara târziu și vei afla mai jos de ce.

Iată care sunt principalele valori nutritive ale celor două soiuri de pepene pentru a compara cei mai importanți nutrienți.

Valori nutritive pentru o porție de 100 gramePepene roșuPepene galben
Valoare energetică30 kcal34 kcal
Carbohidrați7,3 gr8,6 gr
Proteine0,6 gr0,8 gr
Grăsimi0,15 gr0,6 gr
Colesterol00
Fibre0,4 gr0,9 gr
Vitamina C8 mg36 mg
Vitamina A569 UI3382 UI
Calciu97 mg9 mg
Magneziu10 mg12 mg
Potasiu112 mg367 mg

Așa cum se poate observa din tabel, o porție de 100 gr de pepene roșu ne oferă 8 mg de vitamina C și un aport semnificativ de potasiu. Prin comparație, o porție de pepene galben este mult mai bogată în vitamina C, vitamina A, potasiu, magneziu și fibre.

Nutriționiștii ne recomandă pepenele roșu pentru că are un conținut mai mare de licopen, de unde vine și culoarea lui roșie, iar licopenul este un antioxidant puternic, care combate apariția cancerului, combate procesul oxidativ din celule, întârzie îmbătrânirea țesuturilor și ajută la susținerea sistemului imunitar.

Pepenele galben, pe lângă faptul că are mai multă vitamina C și A, conține concentrații mai mari de luteină, zeaxantină și acizi benefici care protejează organismul de procesele oxidative și îmbătrânirea prematură, combat procesele inflamatorii, mențin acuitatea vederii și sistemul imunitar.

Când este bine să consumi pepene roșu sau galben

Indiferent ce alegi, fie că le consumi cu plăcere pe amândouă sau numai pepene roșu, sfatul nutriționiștilor este acela de a evita să mănânci pepene seara, la cină. Cel mai bun moment al zilei să consumi pepenele este la o oră după micul dejun, aproximativ în jurul orei 11. Iar dacă ții o dietă cu pepeni, este cu atât mai indicat să îi consumi ziua, decât seara.

Astfel, te vei hidrata mult mai bine pentru orele caniculare din miezul zilei, vei profita de energia pe care ți-o conferă pepenele și vei fi mai puțin tentată să mănânci copios la prânz.

Seara, pepenele este de evitat, deoarece el conține mult zahăr care nu se mai transformă în energie în timp ce dormi, ci ajută la depunerea kilogramelor și crește nivelul de zahăr din sânge.

În plus, digestia este mult mai lentă seara, iar fibrele din pepene sunt greu de digerat noaptea, chiar dacă el este un fruct foarte suculent. Pe lângă acest lucru, cantitatea mare de apă pe care o conțin pepenii favorizează diureza pe timpul nopții și te vei duce prea des la toaletă, perturbând somnul odihnitor.

Așadar, o porție de pepene de 100 – 150 de grame în cursul dimineții este excelentă pentru energie, pentru un tonus bun, pentru vitaminele lui și pentru fibrele care ajută digestia la masa de prânz. Mai trebuie să știi că pepenele ajută memoria și concentrarea, astfel că se recomandă mai mult consumul lui pe timpul zilei, decât seara.