Cuprins
Bunicii noștri și noi la rândul nostru mâncăm adesea pepene roșu cu pâine. Unii dintre noi preferă această combinație pentru a atenua gustul foarte dulce de pepene și senzația de foame. O altă combinație des întâlnită pe mesele românilor este aceea de pepene roșu și brânză, chiar telemea sărată sau caș dulce. Și aceasta este o combinație care atenuează gustul foarte dulce de pepene și ne dă senzația că ne hrănim cu o masă completă, sățioasă, gustoasă, cu un aliment nutritiv și un desert sănătos.
Este adevărat că pepenele roșu este foarte sănătos, o spun și nutriționiștii, dar nu în orice combinație. Medicii gastroenterologi sau nutriționiștii nu ne sfătuiesc deloc să combinăm pepene roșu cu pâine sau cu brânză, oricât de mult ne-ar plăcea.
Pepenele roșu, cele mai importante beneficii
Poate că cel mai mare avantaj pe care îl are pepenele roșu este faptul că ne ajută să ne hidratăm foarte bine în perioada caniculară a verii. Chiar dacă este bogat în zahăr, îl consumăm în primul rând pentru sucul lui bogat și pentru hidratare. Datorită acestui lucru, pepenele este excelent pentru rinichi și sporește diureza.
Culoarea roșie este dată de concentrația mare de licopen, care este un antioxidant puternic și foarte sănătos. Licopenul, pe care îl găsim în toate fructele și legumele roșii sau mov, previne apariția cancerului, are efect antiinflamator și combate infecțiile și inflamațiile din organism. În plus, el încetinește procesele de îmbătrânire a țesuturilor.
Pepenele roșu se consumă adesea în dietele de slăbit, deoarece zahărul și fibrele din pepene ne dau senzația de sațietate și ne putem abține de la alte gustări care îngrașă.
Pepene roșu cu pâine. De ce nu este recomandată această combinație
Cine iubește pepenele, îl iubește tocmai pentru gustul lui dulce și aromat. Dar zahărul din pepene este acid pentru sistemul digestiv. Pepenele este un desert acid, care încetinește digestia, de aceea trebuie consumat singur. Cel mult poți face salate de fructe roșii și negre împreună cu bucățele de pepene.
Dar în niciun caz nu este bine să combini pepene roșu cu pâine sau cu brânză. Fiind foarte acid, pepenele încetinește digestia altor alimente pe care le consumi împreună cu el. Pepenele se consumă cel mai bine cu o oră după masă sau cu o oră înainte de masă.
Dacă îl combini cu pâine, cu brânzeturi, cu mezeluri, el încetinește digestia acestor alimente, provoacă balonare, flatulență, dureri de stomac și chiar indigestie, dacă mănânci cantități prea mari de pâine și carne imediat după pepene.
Oricât de mult ne place combinația de pepene roșu și dulce cu telemea veche și sărată, ar fi bine să o eviți, pentru că nu face decât să îngrașe. Zahărul concentrat din pepene și grăsimea concentrată din brânza bogată în colesterol nu sunt combinația ideală pentru tine, dacă ții la siluetă.