1. Folosește o sită rotundă din metal, eventual inox, cu găuri mărunte pentru a acoperi scurgerea de la chiuvetă. Cu un astfel de filtru, nu vor mai ajunge pe țeavă resturile alimentare sau firele de păr, principalele vinovate pentru depunerile greu de desfundat. Sita poate fi curățată zilnic cu un burete și detergent de vase.

2. Toarnă apă fierbinte și oțet pe scurgerile din baie sau bucătărie de două sau trei ori pe lună, pentru a le menține cât mai curate. Apa trebuie încălzită până aproape de punctul de fierbere și trebuie să adaugi o ceașcă de oțet tare la un litru de apă. Dacă adaugi și puțin detergent lichid de vase la această soluție, vei reuși să previi mirosurile neplăcute care se mai simt uneori în zona scurgerilor.

3. Bicarbonatul de sodiu este o altă metodă clasică pentru desfundarea țevilor. Presară o lingură de bicarbonat pe țeavă și toarnă o cană de oțet în fir subțire. Lasă-le să acționeze o jumătate de oră, apoi toarnă apă fierbinte să spele toate resturile. Reacția chimică va produce o spumă care poate mirosi urât, astfel că, după ce trece efectul, este bine să lași apa caldă să curgă mai mult timp.

4. Dacă depunerile sunt mai vechi și greu de curățat, încearcă o combinație din 50 g de sare, 50 g de borax și 100 ml de oțet. Toarnă soluția în țeavă, așteaptă câteva minute și toarnă apoi apă fierbinte să speli resturile. Ar fi bine să poți mănuși de protecție și să lași geamurile larg deschise, ca să scapi rapid de mirosurile neplăcute.