Păstura este, poate, cea mai mare comoară din stupul albinelor. Este hrana pe care ele o pregătesc pentru puiet și este deosebit de bogată în proteine, acizi esențiali, minerale și vitamine, cu o concentrație mai mare decât în polen sau miere. Tocmai de aceea mai este supranumită și pâinea albinelor, deoarece este hrana lor cea mai valoroasă.

Ce trebuie să știi despre proprietățile păsturii

Păstura are un efect antiviral și antiinflamator mult mai puternic decât polenul și stimulează imunitatea. De aceea, este recomandată copiilor și persoanelor care suferă de anemie și boli de inimă.

Păstura este cunoscută și pentru capacitatea ei fenomenală de a regenera ficatul și de a reface stomacul după leziuni ulceroase. Ea ajută digestia și este recomandată celor care suferă de constipație, inflamații ale colonului, boli de stomac și de tulburări de tranzit intestinal.

Este totodată un stimulent plin de energie pentru cei care trăiesc într-un stres continuu și suferă de anxietate sau depresie. Este recomandată și pentru o mai bună activitate intelectuală, ajută memoria și sporește concentrarea, dacă se ține o cură de cel puțin trei luni.

Păstura. De ce e cel mai rar produs din stup

Pe cât este de valoroasă și benefică, pe atât este de rară! Cu greu se poate spune că păstura se poate recolta în cantități industriale să fie vândute în sute de borcănele prin diverse magazine.

Trebuie să ții cont de faptul că păstura este secretată de albine primăvara, când încep să construiască noi faguri pentru puiet. Ele pun o picătură mică de păstură în fiecare celulă în care se va dezvolta o nouă albină. Din acest motiv, este foarte, foarte dificil de recoltat în cantitate mare. Niciun apicultor nu distruge fagurii cu puiet doar pentru a strânge câteva grame de păstură, decât în condiții excepționale.

Nu te lăsa păcălită de borcanele mari din comerț etichetate cu păstură. De obicei, este un amestec de miere și polen, poate și cu un adaos de substanțe incerte pentru a face produsul mai tare și mai fărâmicios.

Păstura este un produs foarte rar și îl poți obține numai de la apicultorii de încredere care pot recolta așa ceva fără să afecteze viața albinelor.

Mult mai accesibile sunt produsele făcute din miere, polen și o cantitate mică de păstură, dar suficientă pentru a spori beneficiile și efectele miraculoase ale acestor produse din stupul albinelor.

sursa foto: 123rf.com