Indiferent că sunt făcute din fibre naturale sau sintetice, tricotajele și puloverele fine au nevoie de îngrijiri speciale, dacă vrei să își păstreze aspectul impecabil.

  • Spală puloverele fine cu mâna, folosind o cantitate mică de detergent și de balsam. Când le storci, învelește-le într-un prosop, să nu se șifoneze prea tare. Puloverele pe care le speli la mașină se păstrează mai frumoase dacă le bagi de fiecare dată într-o față de pernă.
  • Puloverele din lână sau din mohair trebuie spălate de mână, cu apă călduță, și apoi lăsate să se scurgă într-o plasă perforată sau pe un suport în cadă, fără să le storci. Abia după ce au început să se usuce puțin, le poți întinde afară pe o sârmă.
  • Puloverele groase se usucă mai ușor dacă le rulezi între două prosoape mari și groase de bumbac, care să absoarbă tot excesul de apă.
  • Puloverele albe își recapătă strălucirea dacă le lași la înmuiat mai multe ore în apă călduță cu bicarbonat de sodiu (80g la 4 l de apă). Limpezește-le de mai multe ori, iar în ultima apă adaugă o lingură de oțet alb.
  • Puloverele din lână bătute și scămoșate își recapătă elasticitatea dacă le înmoi în apă călduță și adaugi 2, 3 linguri de glicerină lichidă de la farmacie. Dacă nu ai glicerină, poți apela și la balsamul de păr.
  • Puloverele din mohair sau fir de angora nu își mai lasă scame dacă le ții 2 sau 3 ore la congelator într-o pungă, înainte de a le purta prima dată. O altă soluție să nu te umpli de fire, ar fi să pulverizezi un strat fin de fixative, mai ales în partea de jos a puloverelor unde iau contact cu pantalonii.
  • Dacă manșetele sau bordura de jos a puloverului s-au lăbărțat, își revin dacă le înmoi în apă fierbinte, le tamponezi bine cu un prosop gros și apoi le usuci forțat cu uscătorul de păr.

credit foto: 123rf.com