Păstăile de vanilie sunt mai scumpe în comparație cu esența obișnuită de vanilie, dar aroma lor durează câțiva ani și le poți păstra vreme îndelungată.

Iată ce trebuie să știi despre ele și cum trebuie să le folosești fără să irosești nicio bucățică din prețioasele păstăi care dau un parfum atât de deosebit dulciurilor de casă.

De unde provin păstăile de vanilie

Aspectul lor negricios și uscat nu este deloc unul apetisant, dar știm că cea mai puternică aromă de vanilie nu se obține decât din aceste păstăi.

Ele reprezintă frunctul florilor de orhidee din specia Vaniliei. Planta poartă numele de Vanillia Planifolia și se găsește și pe la noi, la ghivece. Florile ei au o culoare crem-gălbuie, se deschid mai puțin de o zi și au o aromă foarte dulce de vanilie când înfloresc.

Dar mult mai importante sunt păstăile acestei orhidee, deoarece ele oferă aroma cea mai puternică. Aztecii foloseau păstăile de vanilie drept ”bani” valoroși cu care cumpărau alte alimente, atât de mult erau prețuite încă din vremurile antice.

Orhideea de vanilie este originară din zonele tropicale ale Americii de Sud, dar azi se cultivă în sere întinse din India, China, Madagascar sau America de Nord, unde este polenizată manual pentru a obține păstăile aromate.

În opinia specialiștilor, cea mai aromată vanilie este cea de Burbon, cultivată în Madagascar, iar păstăile ei se găsesc și la noi în magazinele bine aprovizionate, la prețuri începând cu 20 sau 25 de lei fiola.

Cum se taie păstăile de vanilie uscate

Păstăile acestea se pot cumpăra în fiole de plastic în vid sau în mici pachete vidate. Ele au o lungime de cel puțin o palmă și se taie pe lungime, folosind un cuțit foarte bine ascuțit.

Pe lângă semințe, în interiorul păstăilor se găsește și o substanță gelatinoasă, denumită de cofetari caviar de vanilie.

Culege cu grijă caviarul și semințele folosind un cuțit bine ascuțit de mici dimensiuni și folosește-le direct în aluatul de prăjituri sau în creme sau în zahăr. Caviarul de vanilie poate fi diluat cu o linguriță de apă caldă.

Ce să faci cu păstaia, după ce ai folosit semințele

O vreme, păstaia de vanilie poate fi păstrată în fiola ei originală, la frigider, pe rafturile de pe ușă, unde umiditatea este mai scăzută.

Dar cea mai bună soluție este să tai bucăți mai mari din păstaie și să le pui în borcănele mici de sticlă cu zahăr alb sau cu zahăr brun. Borcanele trebuie să aibă capace care se închid etanș.

În zahăr, păstăile de vanilie vor rezista câțiva ani, nu mucegăiesc, și cu timpul eliberează o aromă din ce în ce mai puternică. Astfel, îți faci singură zahăr vanilat cu aromă naturală, în loc să folosești zahărul vanilinat cu arome artificiale din comerț.

foto: 123rf.com