Pasta de ardei la borcan se poate face din ardei capia, ardei gras roșu sau galben, combinați cu gogoșari. Ardeii trebuie să fie bine copți pentru a obține o pastă cât mai dulce și gustoasă.
Ingredientele necesare
5 kg de ardei capia sau ardei gras
2 lingurițe de sare
Dafin
Cimbru
Busuioc
Ardei iute
Cum se prepară pasta de ardei la borcan
Cea mai bună pasta de ardei la borcan se face din ardei copți la jar sau pe plită. Ideal ar fi să coci toți ardeii, să îi cureți bine de coaja arsă și să îi dai prin mașina de tocat.
Dacă nu poți coace ardeii, atunci este suficient să îi cureți bine de cotoare și semințe și să îi dai prin mașina de tocat.
Ardeii tocați se presară cu sare și se pun la fiert. Nu se pune deloc apă, deoarece ardeii sunt foarte suculenți.
Se fierb ardeii la foc domol până când se obține o pastă ca un bulion gros. Se adaugă câteva frunze de dafin, de cimbru și busuioc și se continuă fierberea până când pasta este bine închegată, nu lichidă.
Când este gata, se gustă și se adaugă sare numai dacă este necesar.
Se toarnă pasta fierbinte în borcane sterilizate și se strâng bine capacele, apoi se fierb la bain-marie. Unul dintre borcane poate fi pregătit cu o pastă de ardei picantă și se pot adăuga câteva boabe de piper și câteva fâșiuțe de ardei iute.
La ce poți folosi pasta de ardei
Pasta de ardei la borcan este un mod delicios de a păstra ardeii peste iarnă. O poți folosi la diverse garnituri de friptură, la borșuri, tocănițe sau la umpluturi din carne tocată.
Pasta de ardei sporește gustul și savoarea preparatelor pe bază de sosuri roșii, dulci sau picante.
Poate fi folosită și pentru preparatele din varză, inclusiv în plăcinta de varză sau în plăcinta de carne tocată.