Nimfele fac parte din familia papagalilor cacadu originari din Australia. Sunt păsări pline de energie, sunt foarte inteligente și sunt ușor de dresat.

Dacă papagalul Nimfă este obișnuit cu oamenii de când iese din ou, el se va atașa ușor de stăpânul lui și adoră să te urmărească, să te imite și mai ales să cânte ceea ce îți place și ție să cânți.

Ce mesaje transmite creasta acestui papagal

Penajul și culorile acestor papagali sunt deosebite. Combinațiile de gri cu alb, galben și portocaliu le ajută să se distingă ușor între alte păsări de companie. Sunt papagali frumoși și eleganți, iar creasta simpatică este un atu.

Creasta lor nu are, însă, doar rol estetic. Este un puternic instrument de comunicare. Când o nimfă își ține creasta ridicată aproape la 90 de grade, este fie speriată, fie agitată și nervoasă. Dacă este calmă sau doar curioasă, creasta se înclină ușor spre spate. Iar, dacă este pleoștită, este furios sau se pregătește să atace.

Penajul îți mai arată și diferențele de sexe. La masculi, obrajii portocalii sau galbeni sunt mai colorați, decât ai femelelor. În schimb, femelele au coada mai colorată decât masculii. Pe de altă parte, trebuie să știi că un mascul este mai gălăgios, fluieră și cântă des, pe când fetele sunt aproape tăcute.

Personalitatea papagalului nimfă

Nimfele sunt păsări care au nevoie de afecțiune și prietenie. Ele cresc în cârduri și se simt cel mai bine când sunt cel puțin două, trei perechi la un loc. Nu adopta un singur papagal nimfă, decât dacă poți petrece aproape toată ziua cu el. Ca mulți papagali, și nimfele au nevoie de socializare, de jocuri și activități care să le țină în priză toată ziua. Le plac jucăriile, dar cel mai mult le place să stai cu ele, să cânți și să le vorbești.

Cum trebuie să îngrijești nimfele

Colivia trebuie să fie o casă spațioasă, unde găsește mereu hrană și unde se poate retrage pentru somn. Dar nimfele nu trebuie ținute închise. Zborul, chiar și pe distanțe scurte într-o cameră de apartament este esențial pentru sănătatea lor.

Nu le ține niciodată în soare și nici în bătaia vântului rece, dacă scoți colivia pe o terasă sau în balcon. Și ai grijă ca apa și hrana să fie mereu proaspete și bune. În plus, zilnic le poți oferi un amestec de legume și fructe crude, tăiate mărunt cum ar fi morcovi, dovlecei, banane, mere, pere, salată, spanac, boabe de porumb și fructe de pădure.

Cumpără din comerț doar amestecuri de semințe speciale pentru papagalii de talie medie, ambalate în condiții igienice. Evită semințele vărsate din piețe, care pot proveni din silozuri infestate cu dăunători. Evită să îi dai alimente sărate, prăjite, grase sau prea dulci.

Stiai ca… exista pasari care pot vorbi?

Cum îți dai seama că este bolnav papagalul Nimfă

Papagalii sunt buni disimulanți și știu cum să ascundă faptul că sunt bolnavi. Primele indicii sunt diareea, somnolența de dimineață și lipsa apetitului. Urmează apoi starea apatică și refuzul de a mai ciripi sau de mai comunica în vreun fel. Nu aștepta până e prea târziu și apelează imediat la un veterinar!