Cei mai iubițidintre papagalii de talie mare pe care îi poți ține chiar și într-un apartament sunt papagalii Călugăr, cu penajul verde, Jako sau papagalul african, papagalul Cacadu sau diverse specii din familia papagalilor Ara care s-au adaptat mai ușor la un trai în spațiu restrâns.

Papagalii mari sunt la fel de gălăgioși ca cei mai mici, deci trebuie să te aștepți la țipete și fluierături puternice și la plângeri din partea vecinilor. Dar sunt deosebit de inteligenți și mulți dintre ei reușesc în scurt timp să imite vocea umană și să învețe o grămadă de trucuri care te vor cuceri.

Papagalii de talie mare sunt iubiți tocmai pentru că au mod aparte de a relaționa cu stăpânii lor, iar unii dintre ei sunt de o inteligență rară în lumea animalelor.

Ce trebuie să știi înainte de a adopta un papagal mare

Atenție și afecțiune

Ca orice alt animal de companie, papagalul are nevoie de companie. Ideal ar fi să poți adopta două păsări sau o pereche. Și ar fi indicat să ai un program cât mai puțin aglomerat și să ai cât mai mult timp pentru ei.

Papagalii au nevoie de multă atenție și afecțiune, iar dacă nu le primesc pot deveni fie apatici, fie agresivi, țipând des și cântând tare pentru a atrage atenția.

Ține cont că se plictisesc repede, iar speciile de talie mare sunt suficient de inteligente pentru a-și umple timpul cu activități care nu îți vor fi pe plac, spre exemplu rozând tapițeria sau cărțile din casă.

Unii sunt capabili să roadă inclusiv pereți și cabluri. Deci, au nevoie de jucării speciale și de cineva care să comunice cu ei.

Mișcarea și zborul

Nu adopta papagalii de talie mare, dacă nu ai suficient spațiu în casă să se plimbe și să își dezmorțească aripile.

Este o cruzime să ții închise păsările în colivie. Ele au nevoie de spațiu să zboare, să facă mișcare, să se joace cu diverse obiecte antrenante.

Penele și mizeria

Ține cont de faptul că papagalii, fie ei mici sau mari, pierd puf și pene zilnic. În fiecare zi, vei găsi pene prin casă și nu este recomandat să ai o astfel de pasăre de companie dacă ești alergică la puf și praf.

Pe de altă parte, speciile mari consumă frecvent legume și frunze proaspete, ceea ce face ca excrementele lor să fie mai moi și mai urât mirositoare. Pe de altă parte, au nevoie de cădițe mari cu apă, pentru că baia este esențială pentru sănătatea penajului lor.

Colivia și hrana pentru papagalii de talie mare

Un papagal de talie mare are nevoie și de o colivie pe măsură. Este necesară o colivie de dimensiuni mari în care să se poată plimba, cu diverse bare din lemn, scărițe și câteva jucării bune de ros, să își ascută ciocul. În fiecare zi trebuie să fie liber, cel puțin câteva ore, chiar dacă pe seară închizi colivia să se liniștească și să doarmă.

Păsările au nevoie de perioade mai lungi de somn decât noi, deoarece ele nu dorm profund și se odihnesc în reprize scurte. Cât despre hrană, pe lângă semințele special selecționate pe care le găsești în comerț, este foarte important să aibă câteva legume și frunze verzi de salată, spanac, alături de morcov, banane, nuci, unt de arahide din când în când și chiar și ouă fierte tari pentru un aport de proteine sănătoase.

De mic, trebuie învățat să mănânce variat, dar conform dietei lui naturale. Dacă va consuma doar semințe, acestea nu îi oferă gama completă de vitamine și proteine de care are nevoie.