Cuprins
Sărbătoarea Învierii Domnului este asociată cu multe obiceiuri și tradiții, iar să ciocnești ouă roșii este una dintre cele mai respectate tradiții în țara noastră. Descoperă de unde a pornit acest obicei și ce semnifică.
De ce se ciocnesc ouă de Paști
Potrivit legendei, când Mântuitorul Iisus a fost răstignit pe cruce, Maria a încercat să îi induplece pe iudei și le-a adus un coș cu ouă. Însă, aceștia au început să îl tortureze și mai tare pe Hristos, iar Maria a pus coșul la picioarele Lui. Ouăle s-au înroșit de la sângele care curgea pe picioarele Mântuitorului, iar El i-a spus Mariei: „De acum să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”. Acesta a rămas unul dintre cele mai puternice obiceiuri ale sărbătorii de Paști.
Ce simbolizează ouăle roșii de Paște
Ouăle vopsite în roșu, culoarea sângelui lui Hristos, îl simbolizează pe Hristos în mormânt, iar potrivit spuselor Bisericii, atunci când se ciocnesc, coaja oului se sparge și se marchează momentul deschiderii sfântului mormânt și Învierii lui Hristos din morți.
Vopsitul ouălor se face doar în Joia Mare, potrivit regulilor de Paște.
Ouăle vopsite de Paști pot fi și de alte culori, încă din antichitate exista acest obicei, iar printre cele mai întâlnite sunt ouăle vopsite în galben, verde, albastru și orange.
În anumite zone ale țării, ouăle vopsite în roșu sunt apoi și desenate cu diferite modele. Pot fi ouă încondeiate cu simboluri geometrice, simboluri religioase ori alte decorațiuni lipite pe coaja oului.
Oul simbolizează viață eternă, fertilitate, renaștere, iar dacă de Paște ouăle sunt vopsite și în alte culori, pe lângă roșu, acest lucru simbolizează și revenirea naturii la viață.
Potrivit tradiției populare, ouăle de Paști sunt considerate purtătoare de puteri miraculoase.
Reguli pe care trebuie să le respecți când se ciocnesc ouă
Cine ciocnește primul
Oul are trei părți și anume: vârful, care se numește cap, partea opusă, dosul, și fețele laterale, care se numesc coaste.
Potrivit obiceiului, două persoane stau față în față și ciocnesc ouă roșii. Primul care ciocnește oul este persoana mai în vârstă, ori bărbatul. Se ciocnesc ouăle, capul primului ou cu cel de-al doilea ou roșu, și în același timp se rostește „Hristos a Înviat”, mesaj la care se răspunde „Adevărat a Înviat”.
Ciocnesc ouă de Paști prima dată soții între ei, apoi părinții cu copiii, după care părinții și restul rudelor, prietenilor ori vecinilor invitați la masa de Paște. Fiecare membru al familiei trebuie să mănânce un ou vopsit în ziua de Paște.
Până când se pot ciocni ouăle roșii de Paște
Ouăle se ciocnesc doar după slujba de Înivere, în noaptea sărbătorii și se pot ciocni până la Înălțarea Mântuitorului la Ceruri, la 40 de zile după Învierea Domnului.
Sărbătoarea Înălțării Domnului reprezintă momentul în care, în prezența apostolilor, Iisus a fost ridicat la Cer de pe Muntele Măslinilor. Din această zi, credincioșii nu vor mai spune „Hristos a Înviat/Adevărat a Înviat”, ci saltului se va schimba în „Hristos S-a Înălțat, Adevărat S-a Înălțat”.
În ziua de Înălțare, se vopsesc din nou ouă roșii și se impart alături de alte preparate culinare specifice sărbătorii.
Cât timp se păstrează ouăle roșii vopsite de Paști
Unul dintre obiceiurile de Paște care încă se mai respectă în anumite zone ale țării este acela de a păstra un ou roșu de la masă pentru o perioadă îndelungată. Regula este să fie păstrat un ou roșu sfințit în biserică.
Oul se păstrează de la un an la altul, iar dacă la Paștele următor, atunci când se sparge, este gol, se spune că persoana în cauza nu va avea tocmai un an bun, înfloritor. Însă, dacă oul este încă plin, atunci va avea parte de noroc.
Însă, acest obicei nu are tocmai o semnificație clară, mai ales că, odată cu trecerea timpului, conținutul oului se deshidratează, se înnegrește și se micșorează, iar oul nu mai poate rămâne plin. Este doar o vorbă din bătrâni pe care oamenii încă o mai transmit astăzi.
Un alt obicei de Paște spune să se păstreze un ou roșu timp de 40 de zile după Paște. După acest timp se va sparge oul, iar dacă nu are un miros neplăcut, atunci persoana va avea noroc în perioada următoare.
Tradiții și superstiții despre ouăle roșii de Paște
Se spune că ouăle proaspete care urmează să fie vopsite de Paște sunt cele luate în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare, zi numită în popor și Miercurea Părsemilor.
În Joia Mare toate gospodinele vopsesc ouăle roșii. În această zi se ține și post negru și nu se fac alte treburi gospodărești.
În unele zone din țară, unul dintre obiceiurile respectate în ziua de Paște este acela de a-și spăla fața cu apă curată în care se pune un ou roșu.
După ce se ciocnesc ouăle și se decojesc, coaja se păstrează și se pune în pământ, la arat. Se spune că pământul va fi roditor apoi.
Indiferent de zonă ori obicei, vopsitul ouălor roșii este una dintre cele mai iubite activități de Paște. Copiii adoră să participe la această operațiune, iar la final, bucuria este nemărginită în așteptarea sărbătorilor Pascale.
Citește și: Când e Paștele 2024 la ortodocși