Cuprins
Pâinea prăjită cu unt și dulceață este un deliciu din copilărie pe care nu îl vom uita niciodată. A devenit un preparat tradițional, irezistibil de gustos, pe care îl pregătim la orice vârstă când vrem să ne simțim bine. Este genul acela de mâncare pe care americanii îl numesc ”comfort food”… și care ne aduce aminte de bunici sau de părinți, de diminețile reci când plecam la școală pe ploaie, dar ne simțeam mai bine pentru că avusesem la micul dejun pâine prăjită cu unt.
De câte ori ne doare stomacul sau avem probleme cu digestia, ne întoarcem la pâinea prăjită cu ceai. Iar o vorbă din bătrâni spune că arsura face bine la stomac, așa că pâinea prăjită ne salvează când avem crampe, când avem diaree sau când ne refacem după o criză biliară.
Ce beneficii are pentru organism
Tuturor ne place pâinea prăjită, dar specialiștii ne recomandă să nu o ardem direct pe flacăra aragazului. Pâinea prăjită ușor, atât cât să fie aurie și crocantă, are anumite beneficii bine cunoscute de mulți dintre noi. În schimb, pâinea arsă, cu părți negre care au gust amar, este periculoasă.
Revenind la beneficiile feliilor de pâine prăjită, iată care sunt acestea:
- Conținut ușor scăzut de amidon și glucide ceea ce o face mai ușor de digerat
- Conținut scăzut de grăsimi și calorii
- Textură crocantă ceea ce îi conferă un gust mai bun
- Un bun remediu pentru senzația de greață
- Aliment indicat în indigestii, crampe, dureri abdominale și diaree
- Reduce balonarea și gazele dureroase
Ce pericole ascunde
Pâinea obișnuită, pâinea albă sau pâinea din făină integrală conține destul de puține vitamine, doar câteva dintre vitaminele B. Prin prăjire, însă, o mare parte din conținutul de vitamine B se distruge. În realitate, pâinea prăjită este mai gustoasă, dar nu prea conține vitamine. În schimb, are un conținut ridicat de sare. Prin evaporarea apei, sarea din pâine devine mai concentrată, drept pentru care pâinea prăjită pare mai sărată decât franzela obișnuită. Așadar, fii atentă la conținutul de sare!
Un alt pericol pe care îl ascunde pâinea prăjită este acrilamida, un compus chimic cancerigen care se formează în momentul în care pâinea este arsă și capătă culoarea neagră și gust de tăciune. Cine mănâncă sporadic pâine arsă nu se supune unui risc prea mare, dar cine consumă frecvent pâine arsă, cu pete negre de arsură, trebuie să fie conștient de potențialul ei cancerigen. Acrilamida este cu atât mai periculoasă cu cât se acumulează în organism și poate favoriza apariția unor forme de cancer de stomac.
Este sau nu sănătoasă pâinea prăjită?!
Ei bine, da! Poți consuma într-un mod sănătos pâinea prăjită, câtă vreme nu o arzi să se facă tăciune. Prăjește pâinea într-o tigaie de teflon sau de fontă, pe grătarul cu lemne, în tavă la cuptor sau într-un toaster. Atâta vreme cât este brun-aurie, fără arsuri, pâinea prăjită este sigură pentru consum și aduce alinare când ai probleme mari cu stomacul.
Pâinea prăjită este excelentă cu unt, cu pateu, cu gemuri și fructe zemoase. Unsă cu usturoi, cu sos de roșii sau cu sosuri acrișoare din iaurt grecesc este un adevărat deliciu. Sandviciurile sunt mai gustoase, dacă le pregătești la toaster și prăjești pâinea ușor. Iar, dacă știi că un anume preparat îți provoacă balonare, așa cum este mâncarea de fasole sau de mazăre, servește-l cu pâine prăjită și te vei simți mai bine!
Photo by Mateusz Feliksik: https://www.pexels.com