Copăcelul norocos sau pachira este o plantă deosebită și ușor de îngrijit, care mai are și reputația să atragă banii în calea ta. Pachira este puțin pretențios și se adaptează destul de ușor la traiul în ghiveci. Îi trebuie însă căldură, soare mult și apă aproape zilnic, pentru a stimula dezvoltarea frunzelor.

Un arbust uriaș care atrage energiile benefice

Pachira este un arbust tropical, originar din regiunile mlăștinoase ale Americii centrale. De aici a fost adoptat de cultivatorii de bonsai din Japonia care au obținut variante în miniatură a acestui copac ușor de cultivat. Pentru a fi mai spectaculos și mai atrăgător la vânzare, trunchiul lui este format din trunchiuri mlădioase împletite în trei, patru sau chiar cinci.

În mediul său natural, acest copac poate ajunge la 20 de metri înălțime, dar crescut în ghivece nu depășește 1,5 sau 2 metri, în funcție de condițiile care i se oferă. Pe timpul iernii, trebuie ferit de frig, pentru că nu suportă temperaturile joase sau vântul rece. Este indicat să fie adăpostit într-o cameră călduroasă, aproape de o fereastră bine luminată.

Florile de pachira sunt spectaculoase!

Pachira înflorește în lunile calde ale anului, deși speciile constrânse să trăiască la ghiveci fac mai rar flori. Inflorescența iese în evidență prin staminele lungi și colorate în roșu, distribuite ca un eventai delicat în mijlocul petalelor răsucite de culoare crem.

În unele țări asiatice, florile lui sunt considerate legume și sunt consumate înainte de a se deschide. Fructele lui, care au gustul apropiat de al castanelor comestibile, se consumă prăjite sau coapte.

De ce i se spune copăcelul norocos

Pachira atrage privirea prin frunzele lui frumoase, late, formate din cinci lobi. În filosofia orientală, ele ar reprezenta cele cinci elemente primordiale care atrag energiile benefice ale universului.

De asemenea, asemănarea cu o palmă, una care primește bani, a făcut ca micul pachira să fie denumit copăcelul norocos care aduce câștiguri și prosperitate.

Dacă vrei să fie mereu sănătos și vesel și să îți poarte noroc, ai grijă să îi oferi multă lumină, dar să îl ferești de soarele direct. De asemenea, trebuie udat în mod constant și moderat, astfel încât să nu se usuce pământul din ghiveci. În rest, pachira crește încet, dar sigur și te bucură cu frumusețea lui, fără să fie prea pretențios.

foto: 123rf.com