Plantă, care face parte din familia Verbenaceae, are frunzele lobate, zimțate și florile mătăsoase, de culoare mov-pal. Verbina reprezintă un remediu pe bază de plante cunoscut în întreagă lume datorită multiplilor compuși benefici pe care îi conține.

Mai exact, verbina, cunoscută în mod științific sub denumirea de Verbena officinalis, conține peste 20 de compuși vegetali benefici, cum ar fi iridoidele, triterpenoidele și flavonoizii.

Ce proprietăți are verbina?

Cu toate că nu are miros, specialiștii în medicina alternativă susțin că verbina are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, analgezice și antispastice. În medicina tradițională naturistă, a fost utilizată pentru a trata depresia, insomnia, durerile de cap, anxietatea, guta, pietrele la rinichi, icterul și multe altele. De asemenea, se spune că poate îmbunătăți alăptarea și poate ameliora durerile de menstruație.

Beneficii ale verbinei asupra organismului

Poate avea efecte antitumorale

Potrivit unor studii în eprubetă și pe animale, glicozidele, triterpenoidele și uleiurile esențiale ale verbinei pot ajuta la inhibarea dezvoltării tumorilor și la anihilarea celulelor canceroase.

Verbina poate proteja celulele nervoase

Extractul de verbina poate ameliora simptomele anumitor boli neurologice. În urmă unor studii efectuate pe șoareci, s-a arătat că glicozidul verbinei – cunoscut și sub numele de verbenalina sau cornina – poate îmbunătăți în mod semnificativ problemele cerebrale în urmă unui accident vascular cerebral.

Conform cercetărilor, compusul sprijină dezvoltarea de noi vase de sânge în creier. Acestea alimentează creierul cu oxigen și îmbunătățesc funcționarea mitocondriilor. Mitocondriile sunt cele care produc energia în celule. Pentru a face acest lucru, însă, au nevoie de oxigen. Fără oxigen, producția de energie scade, iar acest lucru poate provoca multe afecțiuni ale sistemului nervos.

Verbenalina asigură o cantitate suficientă de sânge și energie către creier, iar acest lucru îmbunătățește funcționarea creierului după un atac cerebral. Ba mai mult, extractul de verbina poate proteja împotriva pierderii celulelor creierului sau a neuronilor la persoanele cu boală Alzheimer.

Verbina poate fi un real ajutor împotriva anxietății și a convulsiilor

Această plantă este folosită de mai mult timp în medicină populară că relaxant, iar acest lucru a fost confirmat de cercetările pe animale. Experții susțin că beneficiile se datorează flavonoizilor și taninilor plantei, despre care se știe că au proprietăți sedative și anti-anxietate.

De asemenea, potrivit altor studii pe șoareci, s-a demonstrat că extractul de verbina poate ajută la gestionarea convulsiilor sau a crizelor la persoanele cu boli neurologice, cum ar fi epilepsia, scurtându-le durata.

Poate avea activitate antimicrobiană

Rezistentă la antibiotice este una dintre marile probleme medicale la nivel global. Potrivit studiilor, verbina poate oferi protecție împotriva bacteriilor și ciupercilor rezistente la antibiotice. Un studiu realizat în eprubetă a arătat că extractul de verbina poate avea efect antibacterian împotriva Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Salmonella typhi, acestea fiind microorganisme care pot provoca multiple boli infecțioase.

Alte efecte benefice

Uleiurile esențiale și extractul de verbină pot oferi și alte beneficii, de exemplu:

– Îmbunătățesc sănătatea gingiilor. În urmă unui studiu efectuat pe 260 de persoane, s-a demonstrat că o infuzie cu verbină poate ameliora gingivită cronică sau inflamația gingiei.

– Susține sănătatea inimii. Potrivit unui studiu realizat pe șoareci, tratamentele cu verbenalina au redus moartea țesuturilor cardiace și leziunile cauzate de aportul inadecvat de sânge.

Verbina în cosmetică

Aplicate pe piele, produsele cosmetice cu verbina tonifică pielea și ajută la refacerea mai rapidă a acesteia. Extractul de verbina poate avea efecte calmante și antiinflamatoare și grăbește procesul de vindecare a leziunilor pielii. În plus, această plantă poate ajută la tratarea unor afecțiuni serioase, cum ar fi psoriazisul, dermatită și eczemele.

 Încearcă gelul de duș cu verbină de la Nesti Dante pentru o senzație specială.

Atingerea sălbatică și pură a lavandei toscane alături de parfumul frunzelor de verbina conferă o senzație de energie și frumusețe.

Gelul de duș regenerant este îmbogățit cu extract de Verbena Officinalis ca ingredient activ. În plus, nu conține parabeni. Datorită proprietăților regenerante oferite de verbină, gelul de dus Nesti Dante cu verbina este blând cu pielea sensibilă la orice vârstă, fiind o rețeta simplă și sănătoasă pentru frumusețe.