Iată cum ne sfătuiesc specialiștii să alegem încălțămintea, astfel încât să fim și la modă și nici să nu ne periclităm sănătatea picioarelor.

Alege încălțămintea care susține foarte bine piciorul

Nu ar trebui să uităm niciodată faptul că picioarele noastre, în speță tălpile, preiau întreaga greutate a corpului, precum o fundație. Deoarece ele sunt cele mai solicitate, vei avea nevoie și de pantofi sau ghete care să-ți protejeze picioarele, oferindu-le confort și susținere. Iată și câteva sugestii care se vor dovedi a fi utile pentru tine:

Încălțămintea cu platformă

Fie că alegi cizme cu platformă,  pantofi sau sandale cu platformă, încălțămintea de acest tip asigură o suprafață continuă pentru întreaga talpă. Există diferite modele de platforme, optează pentru cele care urmează traseul normal al tălpii și susțin  piciorul, astfel încât greutatea să nu fie distribuită doar punctual, ci uniform, pe toată talpa. 

Dacă facem o paralelă între pantofii eleganți, cu toc și platforme, vom vedea că primii pun o presiune foarte mare de falange și pe oasele tarsiene, iar acest lucru poate conduce în timp către afecțiuni serioase. 

Neurinomul Morton, spre exemplu, are ca potențială cauză traumatismul repetat provocat de încălțămintea foarte înaltă, care descarcă greutatea pe partea superioară a tălpii. Poartă platforme ca să-ți protejezi picioarele și doar când este nevoie, la ocazii sau la job, încalță și pantofi eleganți, dar ai grijă să-ți odihnești picioarele. 

Încălțămintea cu talpă joasă

Unele tipuri de încălțăminte cu talpă joasă sunt preferate tocmai pentru că dau senzația de ”mers desculț”. Ne place să ne simțim confortabil, iar acest lucru se întâmplă atunci când ne putem mișca în voie, fără a face eforturi în acest sens. Sandalele cu talpă joasă, papucii sau pantofii sunt o modalitate de-a te simți confortabil vara, iar pentru iarnă poți alege ghete sau cizme cu talpă joasă, care să protejeze mersul și să asigure amortizarea șocurilor la nivelul tălpii. 

Nu alege încălțăminte deja purtată

Acesta este un sfat important, deoarece destul de multe persoane încă aleg să cumpere încălțăminte la mâna a doua. Chiar dacă aceasta este în stare foarte bună, fiind purtată de doar câteva ori, în realitate piciorului proprietarului anterior este deja întipărit în forma încălțămintei. 

Astfel, dacă vei purta un articol de încălțăminte deja folosit, trebuie să-ți forțezi piciorul să urmeze un tipar neobișnuit, impropriu, iar acest lucru nu este benefic. Specialiștii ne atrag atenția că purtarea pantofilor deja purtați de altcineva prejudiciază sănătatea piciorului, atât în cazul adultului, cât mai ales în cazul copiiilor, ale căror membre sunt în creștere și în curs de formare. 

Alege încălțăminte de calitate

Încălțămintea din materiale naturale, din piele de orice tip, este benefică pentru picioarele tale, deoarece va asigura atât confortul la mers, cât și pe cel termic. Vara încălțămintea din piele naturală lasă picioarele să respire, în vreme ce iarna le va încălzi. 

Alegerea pantofilor potriviți este importantă pentru sănătatea picioarelor tale, de aceea este nevoie să acorzi atenția cuvenită fiecărui model de încălțăminte, pentru a descoperi ceea ce ți se potrivește cel mai bine.