Uneori, un șampon antimătreață și o sesiune de masaj cu un balsam de păr potrivit te pot ajuta să rezolvi lucrurile rapid, însă se întâmplă adesea ca acești fulgi albi și încăpățânați să revină ca o problemă recurentă a scalpului tău. Dacă ai de-a face cu mătreața, nu ești singura persoană care se confruntă cu acest inconvenient!

Este o experiență obișnuită pentru tot mai multe persoane. Dacă mătreața îți dă bătăi de cap, s-ar putea să îți pui câteva întrebări: Ce anume o provoacă? Și cum poți scăpa de ea? Există tratamente păr care funcționează efectiv? 

Deci, dacă încercai să afli cum să scapi de mătreață, nu căuta mai departe de acest articol. Am discutat cu specialiști pentru a ajuta la restrângerea celor mai bune modalități de a preveni și trata această problemă obositoare a scalpului.

Dermatita seboreică ușoară denumită în termeni simpli drept mătreață

Mătreața este o afecțiune frecventă a scalpului care apare în jurul pubertății, iar severitatea ei poate să difere de la caz la caz: la unele persoane este mai puțin agresivă și mai ușor de tratat, în timp ce la altele este necesară o abordare medicamentoasă. 

Mătreața apare fiindcă celulele pielii sunt într-un continuu proces de schimbare. Celulele moarte sunt împinse la suprafață acolo unde mor și se desprind de pe scalp pentru a face loc celulelor noi și sănătoase. De obicei, acești fulgi de mătreață sunt mici și neobservabili. În cazul celor cu mătreață severă, celulele pielii pot începe să se înlocuiască mai rapid decât ciclul normal. 

În acest fel, se creează efectul de piele descuamată care se varsă în mici coji uleioase care pot deveni vizibile. Totuși, rezultatul este același: un scalp descuamat și uneori mâncărime care poate provoca disconfort. Și, deși este obișnuit, mulți oameni se simt nesiguri și jenați de această problemă.

Tratamente păr potrivite pentru a scăpa de problema mătreții

Exfolierea poate părea un pas suplimentar în rutina de îngrijire a părului tău. Dar poate avea beneficii reale, în special pentru cei care sunt predispuși la mătreață! La fel ca pielea de pe față, scalpul conține glande sebacee care produc ulei (sebum). În cantitatea optimă, sebumul te ajută să ai părul mai moale și mai strălucitor. 

Totuși, o supraproducție de sebum sau acumularea de ulei pe scalp poate alimenta problemele care favorizează mătreața. Un scalp gras poate duce, de asemenea, la apariția dermatitei seboreice, o afecțiune cronică a pielii marcată de pete roșii, grase, mâncărime sau arsuri și fulgi de mătreață. Exfolierea ocazională poate ajuta la gestionarea apariției mătreții.

Pe lângă un șampon antimătreață eficient, poți aplica tratamente păr pe bază de exfolianți. O mască exfoliantă aplicată periodic – o dată sau chiar de două ori pe săptămână – poate ajuta la diminuarea semnelor mătreții și chiar prevenirea apariției sale ulterioare, întrucât exfolierea elimină acumularea excesivă de sebum.

Ce șampon antimătreață este recomandat să folosești?

În combaterea mătreții, trebuie să folosești agenți anti-mătreață destinați reducerii descuamării pielii scalpului. Un șampon antimătreață conține un număr de „active” care funcționează fie ca agenți antimicrobieni, fie ca agenți anti-mitotici.

  1. Șampon antimătreață care conține acid salicilic

Acidul salicilic poate ajuta la reducerea cojilor de pe scalp. În schimb, dacă recurgi la tratamente păr pe bază de acid salicilic, atunci ar trebui să folosești imediat după un balsam de păr hidratant care să prevină uscarea completă a scalpului. 

  1. Șampon antimătreață cu sulfură de seleniu

Șampoanele care conțin sulfură de seleniu pot reduce mătreața datorită agentului antifungic care tratează această afecțiune a scalpului. De reținut este faptul că părul mai deschis la culoare (sau chiar decolorat chimic) poate avea de suferit în termeni de decolorare dacă folosești acest tip de șampon antimătreață mai des decât este recomandat.

  1.  Șampon antimătreață cu gudron de cărbune

Șampoanele pe bază de gudron ajută la încetinirea vitezei cu care celulele pielii se desprind de pe scalp. La fel ca în cazul șamponului pe bază de sulfură de seleniu, ar trebui să știi că, dacă ai părul mai deschis la culoare, acesta poate provoca decolorarea, iar gudronul de cărbune vă face scalpul mai sensibil la lumina soarelui.

Iată ce alte tratamente păr poți folosi pentru a rezolva problema mătreții de la rădăcină!

Tratamente păr cu ulei de arbore de ceai

Folosirea unor tratamente păr care includ ulei de arbore de ceai este mai mult decât benefică. Indiferent că este vorba despre un șampon antimătreață, o mască de păr sau chiar un ulei, uleiul de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile sale antifungice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la tratarea mătreții. Uleiul de arbore de ceai controlează producția excesivă de ulei de către glandele sebacee, menținând scalpul hidratat și fără mătreață.

Tratamente păr pe bază de urzică 

Urzica conține compuși biologic activi care reduc inflamația provocată de descuamarea pielii de pe scalp. În acest fel, un șampon antimătreață, spre exemplu, cu extract de urzică ajută la îmbunătățirea aspectului și stării părului, oferind foliculilor de păr vitamine și minerale pentru a produce un păr mai puternic, mai sănătos și mai strălucitor. 

Cum poți reduce riscul de a dezvolta mătreață din confortul casei?

  • Învață să gestionezi stresul. Stresul îți afectează sănătatea generală. Stresul te poate face mai susceptibil la o serie de afecțiuni și boli. Poate chiar să declanșeze mătreața sau să agraveze simptomele existente.
  • Alege să ai o dietă sănătoasă. O dietă care furnizează suficient zinc, vitamine B și anumite tipuri de grăsimi pot ajuta la prevenirea mătreții.
  • Spală-ți părul frecvent. Dacă ai un scalp gras, șamponarea zilnică te poate ajuta să previi mătreața

Înainte de a începe călătoria de luptă împotriva mătreții, este important să ai în minte faptul că este posibil să nu existe o soluție permanentă – unii oameni (și unele scalpuri) sunt predispuse la mătreață. Apelează un dermatolog sau un medic care îți poate evalua scalpul și poate decide împreună cu tine care sunt pașii următori. Mătreața este o adevărată pacoste, însă tratarea ei nu trebuie să fie.