Pentru o vacanță de șapte nopti, cu mic dejun la Hotel Santana 4* , transport cu avionul, cu bagaj de cală 20 kg si de mana 10 kg, costă de la 399 de euro/ persoană, sau de la 505 euro/persoana  la Hotel Dolmen 4*, cu mic dejun ,pentru plecările din 28 iunie, 5, 12, 19  si 26 iulie, a declarat Mark Neville Farrugia, managerul agenției Malta Travel.

Așa cum există oameni care călătoresc pentru artă, pentru cărți sau pentru aventură, există oameni care călătoresc pentru mâncare, iar atunci când se află într-un loc nou, experimentează în fiecare zi noi și noi gusturi locale.

Pentru astfel de călători, dar și pentru toți ceilalți, o țară atât de ofertantă precum Malta, poate oferi nenumărate exemple inspirate în bucătărie, mult timp după întoarcerea acasă.

„Lampuki pie” (plăcintă cu pește), „rabbit stew” (tocană de iepure), „bragioli” (rulouri din carne de vită), „kapunata” (sau zacuscă, cu roșii, ardei și usturoi, care merge foarte bine cu peștele la grătar), „hobz biz-zejt” (pâine unsă cu ulei de măsline, frecată cu roșii coapte și umplută cu un amestec de ton, ceapă, usturoi, roșii și capere,  „pastizzi” (preparat din aluat de patiserie împachetat sub forma unei scoici, umplut cu ricotta, cu cremă de mazăre etc.), „aljotta” (supă de pește cu usturoi, roșii și orez), „cannoli” (un tub crocant din aluat de patiserie prăjit și umplut cu ricotta), „semi-freddo” (un amestec spumos de înghețată, fructe confiate și smântână), „figolli” (biscuiți de diverse forme, cu glazură și umplutură de migdale) și „helwa tat-tor” (un amestec de zahăr și migdale zdrobite și întregi) sunt doar câteva din deliciile de care te poți bucura în timpul unei vacanțe în arhipelagul Maltez.

Să nu crezi însă că vei putea sta doar la soare și vei mânca! Deși vorbim de o țară mică, această călătorie va fi cât se poate de activă, pentru că îți vei dori să te bucuri de incredibilele obiective naturale sau istorice, de croaziere de vis în jurul insulei și să descoperi tradițiile și distracțiile locuitorilor Maltei.

Mdina ṣi Rabat

Mdina ṣi Rabat – adică „centru” ṣi „periferie” – astăzi sunt două oraṣe învecinate din centrul insulei, ambele considerate adevărate bijuterii arhitectionice. ”În Rabat vizităm Catacombele Sf. Paul, acest loc venerat de creṣtini ṣi Palatul Vignacourt. Mdina, cunoscută ṣi sub numele de „Oraṣul Tăcerii” sau „Citta Notabile” este fosta capitală a Maltei, locul unde aristocrația malteză a ridicat palate ṣi edificii sfinte somptuoase, cum este de exemplu Catedrala Sf. Paul, ce o puteți vizita cu noi”, susține Mark Neville Farrugia, directorul Malta Travel.

Oraṣul are o atmosferă aparte, aproape regală, întrucȃt este un loc absolut neschimbat de peste trei secole. ”În acest loc special vom fi serviți, la final, cu prȃnzul, care constă în bucate tradiționale malteze, cum ar fi braggioli sau fenkata ori friptură de iepure”, a mai dăugat reprezentantul malta.ro.

Festa Malteză

O vacanță în Malta nu este completă însă, fără o ieṣire la Festa, acea sărbătoare a artificiilor în care se implică întreaga comunitate din orăṣelul care tocmai îṣi sărbătoreṣte sfȃntul patron protector. ”Casele ṣi străzile sunt decorate în culorii vii, bisericile ṣi catedralele sunt acoperite de zeci de mii de luminițe multicolore, străzile sunt pline de oameni ieṣiți la petrecere, au loc ṣi defilări cu fanfară, ce contează însă cel mai mult este spectacolul pirotehnic unic în lume, cu focuri de artificii de la sol, organizate sub formă întrecere pe străduțele dealtfel liniṣtite”, explică directorul Malta Travel, adăugând că aceste sărbători sunt un prilej perfect pentru a degusta dulciurile tradiționale malteze.

Și dacă tot v-am făcut poftă de bunătăți, v-am pregătit o rețetă simplă, pe care o puteți încerca acasă:

Cornulețe malteze, foarte fine

Ingrediente: 300 g făină, 200 g smântână, 200 g unt, puțină sare, dulceață/gem sau cremă de cacao, pentru umplutură.

Preparare: Se pune făina într-un vas, sub formă de cuib și la mijloc se pune untul tăiat în bucățele, smântâna și un strop de sare. Se frământă un aluat care se lasă la rece peste noapte. Se întinde o foaie subțire, care se taie în fâșii de circa 10 cm, care se acoperă cu dulceață/gem sau cremă de cacao, lăsând cam un centimetru neacoperit pe margine. Se rulează, apoi se taie în bucățele de 3-4 cm, care se așează pe hărtie de copt, într-o tavă pentru cuptor. Se coc la foc potrivit și se servesc simple sau pudrate cu zahăr.

Adresa agentiei de turism Malta Travel

Str. Pitar Mos nr. 29, sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax: 021/318.59.93, 021/318.59.92
Mobil: 0722.626.903
E-mail: [email protected]