De data aceasta, însă, ai decis pe ultima sută de metri plecarea în concediu, ceea ce este, pe de-o parte, o experiență nouă și antrenantă, iar pe de altă parte – o provocare ce pune presiune pe tine. Simți că nu ai tot timpul din lume să te organizezi, să te gândești și să te răzgândești așa cum îți permiteai să faci dățile trecute.

Dar fii fără grijă: este mai simplu decât crezi să te mobilizezi și să organizezi totul ca la carte, astfel încât, odată ajunsă la destinație, să nu ajungi în situația neplăcută în care constați că ți-ai uitat costumul de baie, încărcătorul de la telefon sau cine știe ce document important.

Venim în sprijinul tău cu 5 sfaturi practice pentru o organizare eficientă pentru vacanța care se apropie cu pași repezi: 

Înainte de orice altceva, asigură-te că iei actele necesare cu tine

Indiferent că vei călători în țară sau în străinătate, primul pas pe care îți recomandăm să-l faci este să te asiguri că pui în același loc toate documentele și actele esențiale. Sigur, acestea diferă de la o destinație la alta: de exemplu, dacă vei călători în afara Uniunii Europene, va fi necesar să iei cu tine și pașaportul, pe lângă cartea de identitate și biletul de avion. 

Mai ales dacă vei vizita o țară străină, îți recomandăm să verifici, din surse sigure, care sunt actele solicitate în statul respectiv. De pildă, este important să știi că, odată ajunsă pe teritoriul Republicii Unite Tanzania, va trebui să prezinți, printre altele, dovada cazării, dovada deținerii de resurse financiare, biletul de întoarcere.

Planifică bugetul

Acest pas este cu atât mai important dacă vei călători în afara țării, pentru că va fi necesar să ai în vedere o serie de factori, printre care moneda locală sau posibilitatea de a plăti cu cardul. Da, ai citit bine: în unele destinații exotice, așa cum este destinația populară Zanzibar, este mai indicat să plătești exclusiv cash, pentru a evita comisioanele foarte mari presupuse de plata cu cardul. 

Mai mult decât atât, interesează-te despre costurile destinației alese, fie ea în țară sau în afara țării, mai ales dacă nu ai optat pentru un pachet all inclusive și, prin urmare, vei suporta cheltuielile meselor, gustărilor și ale altor facilități, pe lângă cele presupuse de vizitarea obiectivelor turistice sau de călătoriile cu mijloacele de transport. 

Verifică starea meteo

Fie că pleci la mare, la munte sau într-o țară unde condițiile meteorologice pot fluctua destul de mult de la o zi la alta, îți recomandăm să verifici prognoza meteo cu câteva zile înainte de plecare, precum și cu o zi înainte, pentru că uneori pot apărea diferite schimbări. În felul acesta, vei ști ce este musai de inclus în bagajul de vacanță. 

Iată și un exemplu: vrei să pleci pe litoralul țării noastre într-un weekend însorit de vară, în care vremea se anunță a fi superbă și, totuși, există șanse destul de mari de precipitații. Odată ce afli această informație, îți (re)amintești să incluzi în bagaj și câteva haine de ploaie sau cel puțin o umbrelă, pe lângă rochiile vaporoase, sandalele de damă și accesoriile preferate.

În orice caz, sugestia noastră este să fii pregătită și pentru situații meteo neprevăzute și să-ți adaptezi bagajul în funcție de acestea. Ar fi păcat să te prindă nepregătită o zi mai răcoroasă. Sigur, asta nu înseamnă să ai un bagaj burdușit cu toată garderoba, ci pur și simplu să ai în vedere să adaugi articolele vestimentare și alte obiecte de nădejde pentru diferite schimbări meteorologice specifice sezonului.

Așadar, dacă ai planificat o vacanță din scurt și trebuie să te organizezi pe ultima sută de metri, îți recomandăm să-ți păstrezi răbdarea și să pui în practică sfaturile de mai sus. Cu calm, vei reuși să bifezi totul de pe listă în timp record, chiar dacă până acum aveai nevoie de o perioadă mai lungă pentru planificări și replanificări. 

Sursă foto: unsplash.com