Primul pas spre o baie amenajată corect: decizia între retro și modern

De aici pornește tot, atunci când vine vorba de căzile de baie freestanding și în funcție de această decizie vom alege restul mobilierului de baie, a culorilor și a materialelor. Iar pentru a lua cea mai bună hotărâre, am pregătit o comparație a acestor tipuri de căzi.

Punctele tari ale căzilor de baie freestanding moderne:

 • Vin cu mai multe posibilități de alegere a materialelor din care sunt realizate. Majoritatea căzilor de baie freestanding sunt realizate din acril sau compozit, compozitul fiind de mai multe tipuri. Una dintre variante este Quaryl-ul, un amestec patentat de Villeroy&Boch. Compozitul în general este un material robust și durabil, realizat din componente de înaltă calitate. În același timp, el ne permite realizarea unor forme și designuri unice, ceea ce oferă un confort sporit. Este ușor de întreținut și curățat și nu alunecă, astfel încât să ne simțim în siguranță în timpul băilor lungi și relaxante.
 • Culorile diverse, pentru orice gust. Spre deosebire de căzile de baie freestanding retro, cele moderne vin în mai multe culori. Putem alege, în funcție de preferințe, de la căzile de culoare clasic alb, la cele negre, în combinații de culori sau cele grafit.
 • Designul. Majoritatea căzilor de baie freestanding retro au cam aceeași formă, cea clasică, ușor ovală, aproape de fiecare dată completată de picioare de susținere cu ornamentale. În cazul căzilor de baie freestanding moderne însă putem alege forme mai îndrăznețe, de la cele dreptunghiulare la cele cu forme rotunjite inegale.
 • Mai multe modele înseamnă mai multe posibilități. În cazul în care ne dorim o cadă de baie freestanding modernă putem alege din mult mai multe variante decât în cazul celor retro. Ideale pentru persoanele care au adoptat un stil de viață cât mai degajat și în același timp minimalist, o astfel de cadă de baie freestanding poate fi o soluție optimă.
 • Mărimea. Căzile freestanding au o serie de dimensiuni relativ standard. Deoarece pentru o încadrare corectă în ambient este nevoie să fie spațiu disponibil în jurul lor, ele nu pot avea dimensiuni maxime. 

Punctele tari ale căzilor de baie freestanding retro:

 • Design-ul clasic nu dă greș aproape niciodată. Alegerea unei căzi freestanding retro poate fi utilă mai ales în cazul în care suntem în pană de inspirație și nu știm ce să alegem. Majoritea sunt simple, și se potrivesc în aproape orice încăpere de baie, singura condiție fiind ca aceasta să aibă dimensiunile potrivite.
 • Pentru persoanele pasionate de stilul retro, faptul că multe dintre căzile de baie freestanding de acest tip vin cu picioare din bronz, argint sau cupru, poate fi un plus, mai ales în cazul în care ne dorim o baie care de duce cu gândul la stilul clasic al filmelor alb-negru.
 • Forma clasică, ovală și simplă poate fi un plus pentru completarea unui design minimalist în care nu vrem să ne complicăm cu design-uri complicate sau care să încarce vizual baia.
 • Cada de baie freestanding retro nu se va demoda niciodată. Însă acest lucru este valabil pentru orice tip de cadă freestanding. Ele au în momentul de față un design evergreen care se va adapta oricărui stil de amenajare ar apărea și în orice formă s-ar metamorfoza preferințele pentru decorarea unei băi.

Când ar fi bine să ne gândim de două ori dacă să achiziționăm o cadă freestanding

Deși mută lume vorbește despre momentele cele mai potrivite în care să achiziționezi o cadă de baie freestanding, încercăm să abordăm și motivele pentru care ar fi bine să fii 100% sigur înainte de a achiziționa un astfel de produs pentru amenajarea băii. Avantajele unei astfel de căzi sunt nenumărate și, chiar dacă ea arată foarte bine și este corect integrată în baie, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare înainte de face alegerea finală.

Cel mai important aspect este cel al dimensiunii băii pe care dorim să o amenajăm. Cada de baie freestanding are nevoie de spațiu, așa că este indicat ca ea să fie aleasă doar dacă avem o baie încăpătoare care să ne permită să lăsăm spațiu în jurul acesteia. Cea mai mică cadă de baie freestanding de la NeaKaisa are dimensiuni de aproximativ 150 de cm lungime și 70 de cm lățime. Pentru folosirea ei, dar și din considerente estetice, ea trebuie poziționată cu un spațiu în jurul ei de cel puțin 10 cm distanță de pereții înconjurători. De aceea, este bine să măsurăm de câteva ori înainte de a face un pas definitiv.

Un alt lucru pe care trebuie să îl luăm în considerare este utilitatea unei astfel de căzi. Dacă, de exemplu, îți place să depozitezi produse de igienă la îndemână, pe marginea căzii, cada de baie freestanding nu oferă această posibilitate, având muchiile subțiri. 

Să nu uităm de… baterie

Un alt aspect de luat în calcul atunci când alegem cada este bateria de cadă freestanting, care trebuie să se potrivească ca design cu cada aleasă și în același timp să fie realizată din materiale de calitate, durabile, cu funcții care să ne satisfacă toate nevoile de confort și igienă. Bateria de cadă freestanding poate fi de mai multe tipuri, în funcție de montaj:

 • Bateriile freestanding. Sunt acele baterii care se fixează pe pardoseală și nu sunt atașate nici  de cadă, nici de perete. Deși o astfel de opțiune ocupă mult spațiu în baie, ea este agreată în special pentru că îi oferă căzii de baie freestanding un aspect atrăgător, independent de restul băii, creând un spațiu vizual foarte bine definit.
 • Bateriile incastrate în perete. În special pentru căzile de baie freestanding care sunt aproape de perete. O astfel de baterie poate fi o soluție optimă, mai ales pentru că îi oferă băii un aspect omogen, minimalist.
 • Bateriile montate pe perete. Acestea sunt modelele clasice de baterii. Trebuie însă să fii atent ca pipa să fie suficient de lungă, astfel încât apa să ajungă unde trebuie.

Cel mai important este să nu uităm însă să luăm în calcul că indiferent de tipul de baterie ales, ea trebuie montată în proximitatea căzii de baie freestanding, așa că, exact ca în cazul țevilor de scurgere a apei, și în acest caz trebuie să fim atenți ca conductele de alimentare cu apă să fie montate în apropierea bateriei.

Și, totuși, de ce cada de baie frestanding?

Pe lângă aspectul deosebit și atemporal, cada de baie freestanding are un avantaj imens atunci când este integrată într-o baie de mari dimensiuni, dotată cu obiecte sanitare de calitate și un design contemporan. Cada de baie freestanding nu este doar un simplu obiect cu care să ne lăudăm, ci ea este unul dintre principalele locuri de evadare, un loc care, în compania sărurilor de baie aromate, a spumei sau a lumânărilor cu parfumuri îndrăznețe, poate deveni un loc de meditație și relaxare după o zi plină. O astfel de escapadă din cotidian poate fi liniștitoare, iar nevoia de liniște, mai ales acum, în secolul vitezei, este tot mai puternică.

Majoritatea designerilor de interior consideră că o astfel de cadă este un element bine venit în orice baie și că spațiul creat în jurul ei poate fi cu adevărat relaxant. Iar dacă tot suntem la capitolul relaxare, calitate, utilitate și design atrăgător, nu putem să nu fim de acord cu faptul că o cadă de baie freestanding, prin imaginea ei impunătoare și, în același timp, delicată este cea mai bună soluție pentru a ne forma un ritual de relaxare în propriile noastre băi, creând din rutina zilnică un ritual care te poate ajuta să obții o stare de bine.