În prezent, găsești o gamă variată de plăci ceramice pe piață, însă pentru a deosebi calitatea trebuie să știi cum să le identifici. Plăcile ceramice sunt printre cele mai utilizate materiale pentru placarea pardoselilor interioare și exterioare, iar întotdeauna diferența este dată de calitatea materialelor folosite, a aspectului, a culorii și a modelului.

Ce este important să știi?

Plăcile ceramice sunt de două feluri: glazurate și porțelanate. Ca o primă diferență, plăcile glazurate sunt folosite în principal în interior, în timp ce plăcile ceramice porțelanate se folosesc și în exterior. Plăcile ceramice glazurate folosesc ca materie de bază argila și caolinul și își obțin întreg aspectul prin presare. Se regăsesc plăci ceramice de calitate atât de gresie, dar și faianță, cu diferite motive florale, rustice, dar și lucioase sau mate.

Plăcile ceramice porțelanate în mare parte sunt destinate exterioarelor, dar pot fi folosite și în interior, ele având un aspect de piatră naturală. Sunt rezistente și sunt recomandate în locurile unde este un trafic intens.

Ce caracteristici importante trebuie să indeplinească

Absorbția apei. Această caracteristică se calculează în funcție de gradul de porozitate al suportului ceramic. În funcție de asta se stabilește și dacă este un produs rezistent la îngheț sau nu. Dintre cele două tipuri de plăci ceramice, plăcile porțelanate sunt rezistente temperaturilor scăzute, înghețului, în timp ce plăcile glazurate nu rezistă. Tocmai din acest motiv întotdeauna sunt recomandate pentru mediile exterioare plăcile porțelanate.

Rezistență împotriva zgârieturilor. Pentru a știi dacă este placa potrivită ai nevoie să îi cunoști duritatea plăcii, iar în funcție de asta se stabilește dacă este rezistentă și indicată traficului intens. Și în cazul de față, plăcile porțelanate sunt cele mai rezistente, fiind soluția ideală pentru exterior.

Rezistența la abraziune. Această caracteristică este aflată printr-un procedeu în care se pune suprafața plăcilor la acțiunea unei încărcări abrazive, care se rotește, dar și la evaluarea uzurii, care se face prin compararea vizuală cu alte plăci care nu au fost supuse acestui proces. Rezultatele se clasifică în clase de la I la V, clasa I fiind specifică unei zone unde traficul este ușor, iar clasa V, acolo unde traficul este intens.

După ce ai stabilit aceste criterii și ai luat decizia potrivită este important să alegi și adezivul potrivit pentru montarea lor. Adezivul trebuie să fie ales în funcție de locul în care sunt montate plăcile, interior sau exterior deoarece un adeziv necrorespunzător poate crea crăparea sau pătarea plăcilor ceramice.