Productivitatea de acasă este, însă, foarte volatilă. Riscul de a asocia un anumit spațiu cu mai multe activități diferite îți poate da peste cap capacitatea de concentrare sau, dimpotrivă, pe aceea de a te relaxa în propria locuință. Participarea la meetinguri online din același spațiu în care iei masa te poate deruta, la fel și urmărirea serialului preferat din același fotoliu pe care obișnuiești să stai concentrată 8 ore zilnic, cu mintea la deadline-uri strânse. Tocmai de aceea, reorganizarea spațiului și separarea zonelor de lucru, de luat masa, de relaxare și de distracție este vitală în astfel de vremuri. Iar dacă locuința ta dispune de o cameră de oaspeți, pe care o folosești doar ocazional, te numeri printre norocoșii care le pot avea pe toate, fără prea mari eforturi. Iată ce trebuie să faci:

Amenajarea spațiului de lucru

Dacă alegi să lucrezi la insula din bucătărie sau pe masa din zona de dining, nu vei reuși să te deconectezi cu adevărat atunci când iei prânzul sau cina. Ai nevoie de un spațiu dedicat muncii, indiferent dacă vorbim de un birou în toată regula sau de o măsuță specială pentru laptop. Completează decorul cu o serie de obiecte necesare, dar și specifice muncii și studiului, cum ar fi un corp de bibliotecă, o comodă cu sertare pentru birou, dar și accesorii precum agenda, câteva pixuri, post it notes, etc.. Magazinele de mobilă și decorațiuni au o ofertă variată de biblioteci, dar, tot aici vei putea găsi și diverse obiecte decorative sau funcționale pentru a-ți amenaja un colț de lucru ca la carte.

Păstrarea funcționalității

Nu trebuie să renunți la calitatea de dormitor a camerei de oaspeți. Indiferent dacă ai amenajat-o pentru eventualitatea în care te vizitează și rămân peste noapte părinții sau prietenii, îți va prinde bine să ai în continuare un loc de dormit pentru oaspeți. Cu toate astea, vederea unui pat în proximitatea biroului nu te va ajuta prea mult să fii productivă. Înlocuiește-l, așadar, cu un divan sau alege din oferta generoasă de canapele extensibile a magazinelor preferate pentru casă. În acest fel, camera va căpăta un aspect propice lucrului, în timpul zilei, dar, va putea redeveni dormitorul confortabil pentru oaspeții tăi în weekenduri. 

Cromatica

Impactul pe care îl au culorile asupra noastră este cunoscut și exploatat, în special de către oamenii de marketing și vânzări, de zeci de ani. Stiluri de viață precum hygge-ul danezilor sau lagom-ul suedezilor, dar și veritabile filosofii, precum feng shui își bazează direcțiile pe modul în care ne influențează culorile. Așa că, de ce n-ai ține cont de asta și când îți amenajezi biroul, spațiul în care vrei să debordezi de creativitate și productivitate?

Iată ce efect au culorile asupra spațiului de lucru:

  • Albastrul este o culoare a încrederii, logicii, comunicării și eficienței. Folosește-l în zonele destinate concentrării intense.
  • Roșul reprezintă curajul, puterea și entuziasmul. Dacă depui muncă fizică și nu te limitezi la cea de birou, găsește-i locul în jurul tău.
  • Galbenul este perfect pentru creativitate și îți oferă doza de optimism și de încredere de care ai nevoie în fiecare zi. Integrează-l în decor, chiar dacă doar în accente, prin accesorii și decorațiuni.
  • Verdele ne aduce echilibrul. E o culoare liniștitoare pentru cei care muncesc mult și se regăsește adesea în cabinetele medicale și în clinici, tocmai pentru că aduce acea claritate de care e nevoie pentru a prioritiza corect.
  • Movul e o culoare a luxului și a spiritualității. Trebuie folosit doar în doze mici, dacă se numără printre preferatele tale, pentru că efectele sale pot fi puternice și nu întotdeauna prielnice muncii.
  • Oranjul creează o stare de confort și căldură, dar, totodată, stimulează socializarea. Nu este neapărat potrivit pentru biroul de acasă, mai ales dacă locuiești singură, pentru că te-ar putea face atentă la cât îți lipsește acest aspect în ultimul timp și distrage de la ceea ce este important.
  • Nuanțele neutre de gri se integrează perfect în decorurile moderne sau industriale. Totuși, folosite în exces, pot induce o stare de letargie. Așadar, utilizează griul în cantități mici și nu abuza de superputerea sa de a se asorta ușor cu orice.

Munca de acasă poate fi amuzantă, plăcută, productivă și, mai ales, cu rezultate. Însă, pe lângă decorul prielnic, îndeplinirea obiectivelor pe care ți le-ai propus – indiferent dacă visezi la o promovare sau la însușirea unui set nou de abilități tehnice – depinde în cea mai mare măsură de atitudinea ta, de dorința de a reuși și de oportunitatea de a fi omul potrivit în locul potrivit.