Dacă ați decis să întâmpinați cu mașina mama și bebelușul la externare, ceea ce este cel mai adesea cazul, atunci ar trebui fiți aprovizionat cu un scaun în ziua nașterii copilului sau chiar mai devreme. 

Când călătorim, scaunul este cel care ne protejează bebelușul

Scaunul este cel care poate proteja copilul de rănile pe care le poate suferi într-un accident rutier sau chiar în caz de oprire bruscă dacă doarme sau nu este ținut bine.

Inventate inițial la începutul secolului trecut, scaunele erau destinate doar pentru a ridica copiii mici la o înălțime mai mare pe scaunul mașinii. Cei mai mici bebeluși călătoreau în brațele mamelor lor. Cu toate acestea, observațiile statisticilor privind accidentele rutiere i-au determinat pe oamenii de știință să creadă că scaunul ar trebui să aibă și o funcție de siguranță. De-a lungul timpului, acesta devine centrul principal și scaunele devin obligatorii pentru utilizare. Acest lucru a fost introdus ca o cerință în Statele Unite pentru prima dată la începutul anilor 1970.

Ce copii ar trebui să meargă pe scaun?

Cadrul legal din țara noastră presupune ca bebelușii să circule de la naștere într-un dispozitiv special care se atașează împreună cu sistemul de siguranță al mașinii. Legea nu prevede anumite limite de vârstă. Principalii factori care trebuie luați în calcul sunt înălțimea și greutatea copilului.

Până când ajunge la 1,50 m înălțime și cântărește 36 de kilograme, călătorește doar pe un scaun special. Poate avea gradații care sunt reglate în funcție de înălțimea celui mic. Există, de asemenea, scaune care sunt doar pentru o anumită etapă a dezvoltării sale.

Până la 9 kg nou-născuții pot circula și pe scaunul din față a mașinii. Acest lucru se face prin plasarea lor într-un scaun de siguranță tip „coș”, neapărat cu spatele la direcția de deplasare și cu airbagurile suspendate. Următorul grup sunt bebelușii care cântăresc între 10 și 15 kg. Merg într-un scaun orientat spre direcția de mers, dar neapărat pe bancheta din spate. Și cei de peste 15 kg sunt acum transferați doar pe scaun (tipul „booster”).

Scaune multifuncționale pentru toate nevoile

Sunt multe în comun între familiile care călătoresc constant și cele care urcă într-o mașină extrem de rar. Mai ales pentru că în ambele cazuri nu știi când va trebui să bagi copilul în mașină. Ideale în acest scop sunt cărucioarele convertibile, care au și funcționalitatea unui scaun auto. Acest lucru vă va permite să fiți pregătiți pentru orice situație. Acest tip de scaune sunt potrivite și pentru pasionații de camping și călătorii.

Măsuri de siguranță

●   Protejați copilul de supraîncălzirea scaunului

Când călătoriți mai mult de 10-15 minute și mai ales cu aerul condiționat pornit iarna, nu lăsați copilul să călătorească purtând salopetă termică sau o jachetă groasă. Acest lucru îl poate supraîncălzi. În schimb, este mai bine să aduceți o pătură cu care să-l înfășurați pe cel mic.

●   Scaunul trebuie să fie întotdeauna bine fixat

Când așezați copilul pe scaunul auto, asigurați-vă că este conectat corect la sistemul de siguranță al mașinii. Dacă nu este cazul, nu ar putea proteja copilul în cazul unui accident și ar putea contribui chiar la mai multe răni.

În plus, nu ar trebui să lăsăm copilul fără centurile de siguranță pe scaun sau să le slăbim prea mult. Această restricție poate fi cu adevărat neplăcută pentru bebelușul dvs., dar va trebui să o suporte de dragul siguranței sale.