Dr. Mirela Butuc, medic pedodont în cadrul clinicii Smile4Kids ne explică cum putem preveni, identifica și trata caria de biberon. 

Caria de biberon apare începând cu vârsta de 1 an

Hrănirea și adormirea copilului cu lichide îndulcite, folosirea suzetei sau tetinei biberonului cu produse îndulcite pentru liniștirea copilului, favorizarea transferului bacteriilor orale de la părinte la copil prin folosirea în comun a ustensilelor și a veselei, prezența în cavitatea orală a bacteriei Streptococus mutans – răspunzătoare de inițierea procesului carios, sunt principalele cauze ale apariției cariei de biberon. 

Atunci când se confruntă cu apariția cariilor, dinții copilului  trebuie să beneficieze de tratament stomatologic. În caz contrar, caria de biberon la dinții temporari se poate complica și poate cauza probleme dinților permanenți care îi vor înlocui pe cei pierduți în mod natural. Procesele inflamatorii și infecțioase datorate cariilor dinților de lapte netratate pot afecta mugurele dentar al viitorului dinte permanent.

De asemenea, un alt aspect important de care părinții ar trebui să țină cont este că dinții temporari extrași prea devreme din cauza cariilor pot afecta poziția dinților permanenți și spațiile interdentare, fiind ulterior nevoie de ajutorul aparatelor dentare pentru corectarea danturii.

Cum identificam caria de biberon

Atunci când observăm pe dinții copilului pete albe cretoase pe incisivii maxilari sau chiar pete maronii e recomandat să se intervină în cabinetul medicului stomatolog. Pentru că maturizarea structurilor nervoase la această vârstă nu este completă, abia la 4 ani copilul începe să simtă cu adevărat dureri mari, dar cu toate acestea pot aparea problemele, prima fiind abcesul dentar.

 Prevenția cariei de biberon

Este foarte important să prevenim pentru o bună sănătate orală a copilului. Iată câteva aspecte de care e bine să țineți cont: 

  • Încă de la erupția primului dinte este recomandat un consult stomatologic. Veți primi sfaturi prețioase pentru o igienă corectă.
  • Evitați să îi dați copilului suzeta unsă cu miere sau alte siropuri.
  • Evitați adormirea copilului cu biberonul în gură. Caria de biberon se dezvoltă foarte repede, tocmai de aceea e important să stopăm obiceiul copilului de a sta prea mult cu biberonul în gură. În acest fel, veți evita distrucția dinților temporari. 

Asigurarea igienei corespunzătoare după fiecare masă

Cariile pot fi evitate dacă respectăm o igienă corespunzătoare. Pentru a înlătura orice rest alimentar, este recomandat să curățați gingiile și dinții de lapte cu ajutorul unei comprese sterile, umezite în ceai de mușețel. De asemenea, după erupția dinților temporari, seara înainte de somn, pentru igienizare, puteți folosi periuțe moi (speciale pentru cei mici) și pastă de dinți. 

Dr. Mirela Butuc, medic specialist pedodont, cu o experiență de peste 10 ani în domeniu, oferă servicii premium dedicate copiilor. Clinica Smile4Kids, amplasată în centrul Capitalei, pe str. Monetăriei, nr. 12A, este special adaptată nevoilor copiilor. Scaunul dentar Dino îi va întâmpina pe cei mici, iar medicii noștrii îi vor face să se simtă confortabil pentru ca ei să revină fără teamă de fiecare dată pentru consultație sau tratament stomatologic.

Detalii:  https://smile4kids.ro/