Totuși, există semnale clare care îți arată că a sosit momentul schimbării și a cumpărării unei noi saltele. Pentru că, da, chiar și pentru saltele, obiecte cu durată de viață îndelungată, vine momentul în care trebuie înlocuite.

Are legătură deteriorarea unei saltele cu calitatea acesteia? Evident. Ține cont că petrecem întinși pe saltea aproximativ 2900 de ore anual. Asta înseamnă circa 121 de zile pe care le dormim, dintr-un total de 365 de zile. O treime din viață, practic, o petrecem pe saltele.

Dar când este momentul schimbării unei saltele? Pentru a aproxima acest moment, trebuie să acorzi atenție unui șir de indicii, care îți arată cât de mult s-a deteriorat vechea ta saltea.

Salteaua ta este mai dură sau mai moale decât obișnuia să fie? Ei, bine, ăsta e deja un semn că salteaua s-a deteriorat. Ai nevoie de o saltea care să aibă o fermitate medie și dintr-un material care să se adapteze perfect conturului corpului tău. Adu-ți aminte că atunci când ai cumpărat salteaua, aceasta se adapta perfect corpului tău. Acum, te foiești de nenumărate ori în pat pentru a găsi o poziție comodă și a te adapta tu saltelei.

Dacă ai început să simți dureri în partea lombară, să știi că aceasta este de obicei o durere care se manifestă atunci când petrecem mai multe ore întinși. Această durere este în strânsă legătură cu ceea ce vorbeam mai devreme: deteriorarea saltelei. Salteaua trebuie să se adapteze la corpul nostru, dar deteriorarea materialelor din componență duc la apariția acestor inconveniente. Drept urmare, trebuie să ținem cont că a venit momentul unei schimbări de saltele. Avem nevoie de una care să ne asigure fermitatea potrivită pentru un somn confortabil și odihnitor.

Dacă au apărut deteriorări ale materialelor unei saltele, le vei simți nu doar în calitatea somnului tău, dar și la o simplă analiză vizuală. Salteaua prezintă umflături sau gropi la suprafață. Sunt multe motivele care fac ca acest lucru să se întâmple: cele mai frecvente sunt faptul că salteaua se apropie vertiginos sau a depășit 10 ani de utilizare sau am folosit-o necorespunzător (practic, nu am urmat sfaturile și recomandările producătorului). O saltea, la fel ca orice alt obiect, are o durată determinată de viață utilă, ceea ce multă lume pare să nu ia în calcul atunci când vine vorba despre saltele.

Alegerea celei mai bune saltele pentru un copil

Noi, ca noi, dar în cazul copiilor chiar nu trebuie făcute compromisuri cu privire la calitatea unei saltele. Calitatea somnului celor mici este un motiv de preocupare pentru orice părinți. De aceea, cumpărarea unei saltele potrivite este un lucru determinat pentru un somn bun al copiilor.

De aceea, nu trebuie să tratăm cu ușurință această chestiune a saltelei pentru copii. La fel ca și în cazul adulților, o saltea trebuie să fie suficient de fermă și în același timp suficient de confortabilă și de adaptabilă. Alte elemente de care depinde un somn de calitate al unui copil, dincolo de saltele, sunt înălțimea pernei (pentru confort al zonei cervicale în timpul somnului) și construcția somierei patului, care trebuie să fie de calitate, pentru a permite ca salteaua să stea dreaptă pe aceasta.

Și dacă cel mic nu mai e atât de mic? Copilul a crescut și poate că într-un prim moment ai optat pentru cumpărarea unui pat și a unei saltele de mărimi potrivite pentru noua sa vârstă. Un pat cu o lățime de 70 de centimetri și o lungime de 165 de centimetri este un pat potrivit pentru un copil. Dar trebuie să ții cont că lungimea unei saltele potrivite pentru acest pat trebuie să fie cu cel puțin 10 centimetri mai lungă decât înălțimea copilului atunci când doarme.