Ce te faci însă atunci când observi că aceste bijuterii își pierd din strălucire, sunt înnegrite, zgâriate sau acoperite de diverse pete? Obiectele din argint se înnegresc, un filigran delicat e greu de curățat, chiar și aurul își pierde în timp din strălucire. În plus, acestea necesită metode speciale de depozitare, păstrare și curățare pentru a-și păstra calitățile, întrucât aspectul și durabilitatea lor au de suferit dacă nu respectăm anumite condiții optime specifice fiecărui tip de material.

Dacă e nevoie să recondiționezi bijuteriile realizate din aur, argint sau care conțin pietre prețioase trebuie să ai în vedere modalități specifice, recomandate fiecărui tip de material în parte. Îți arătăm mai jos trei modalități prin care poți recondiționa cu succes bijuteriile tale din aur sau argint, sau cele care conțin pietre prețioase, astfel încât să le redai aspectul original, nealterat.

  1. Recondiționare prin placare cu substanțe speciale

Una dintre cele mai eficiente soluții pentru a reda aspectul original al unor bijuterii prea deteriorate este să apelezi la recondiționarea lor prin simpla placare cu aur sau argint. Mai mult, o placare cu rodiu pentru piesele din argint sau chiar aur alb le va asigura acestora nu doar un aspect impecabil, ci și o rezistență mult mai bună în timp sau în fața condițiilor externe. Rodiul este un material mult mai rezistent decât argintul, și nu este supus în aceeași măsură erodării chimice sau oxidării, de aceea placarea în acest caz este una din cele mai bune soluții. 

În cazul bijuteriilor din aur, placarea se realizează prin aplicarea prin suflare sau ”stropire” a unei soluții ce conține acest metal, folosind un mic generator electric, pe suprafața care se dorește recondiționată. În acest fel se va reda piesei din aur aspectul original dar și strălucirea specifică.

  1. Recondiționare la un bijutier 

O altă modalitate de a reda aspectul unor bijuterii a căror suprafață a fost deteriorată sau distrusă este de a le recondiționa la un bijutier. Acesta va efectua anumite operațiuni, pentru a le reda forma, dar și aspectul original. 

În acest caz recondiționarea se face prin finisarea suprafeței exterioare a pieselor, pentru a le curăța de impurități dar și pentru a le netezi, astfel încât să fie îndepărtate zgârieturile superficiale provocate de lovirea lor ocazională. Recondiționarea la un atelier specializat presupune nu doar curățarea bijuteriilor din aur sau argint, ci și lustruirea și estomparea zgârieturilor, redimensionarea pieselor în cazul în care este necesar, sau verificarea monturilor pietrelor prețioase.

În cazul în care ai astfel de bijuterii sau dorești să cumperi unele folosite deja, poți apela la serviciile unei case de amanet unde vei găsi bijuterii de aur, argint sau alte metale prețioase. Aici vei găsi aur de diferite gramaje și carate, și poți urmări cu cât se vinde gramul de aur

În acest sens, casele de amanet se dovedesc a fi surse foarte valoroase pentru achiziționarea de bijuterii de aur sau argint, deoarece ofertele și prețurile lor sunt în general mult mai avantajoase față de cele ale magazinelor specializate. 

  1. Îngrijire cu substanțe specifice

Metalele nobile cum sunt aurul, argintul sau platină necesită o îngrijire specială, adică depozitarea și păstrarea în condiții care să asigure că acestea își vor păstra cât mai mult timp calitățile. În caz contrar, durabilitatea, dar și aspectul bijuteriilor au de suferit.

Obiectele din aur nu necesită o îngrijire cu substanțe speciale, deoarece calitatea lor nu se deteriorează, însă ele își pot pierde în timp din strălucire. În acest caz se recomandă curățarea lor periodică cu apă călduță și detergent, sau cu o soluție formată din apă caldă, sare și bicarbonat, pentru a le reda strălucirea.

Spre deosebire de obiectele din aur, cele din argint sunt supuse deteriorării mai rapide, în special datorită oxidării la suprafață, care duce la înnegrirea lor rapidă. De aceea, este bine să le acorzi o îngrijire periodică, pentru a te asigura că le vei păstra cât mai mult timp. 

Cea mai simplă modalitate de curățare în acest caz este să folosești o soluție din bicarbonat de sodiu și apă călduță, și să cureți suprafața pieselor cu ajutorul unei periuțe fine. Pentru a le curăța eficient, e recomandat să ții obiectele din argint în apă caldă 10-15 minute înainte de a le curăța, ca să ajuți la descompunerea mai rapidă a murdăriei. În plus, o soluție din apă  fiartă, sare de bucătărie și bicarbonat va ajuta la îndepărtarea petelor de pe suprafață. Tot ce ai de făcut în acest caz este să ții bijuteriile într-un vas acoperit cu o folie de aluminiu, timp de 1-15 minute, în lichidul respectiv și apoi să încerci curățarea lor fină.

De asemenea, nu uita să păstrezi bijuteriile de argint în cutii sau săculeți speciali de depozitare, deoarece oxidarea duce la înnegrirea sau pierderea luciului. 

Suntem siguri că vei găsi cea mai bună modalitate de păstrare și recondiționare în cele mai bune condiții a bijuteriilor tale din aur, argint sau platină!