Trifoiul care poartă noroc este o plantă cu totul deosebită. Oxalis este un trifoi ornamental care te va surprinde prin culorile sale.

Frunzele lui pot fi verzi, mov, purpurii sau chiar în două culori, o combinație de verde cu mov.

Iar florile sunt și ele surprinzătoare prin culoare, de la alb și roz, la galben sau siclam.

Caută în florării mai multe soiuri de oxalis, în culori diferite, și plantează-le împreună într-o jardinieră, să obții un efect cromatic inedit.

Trifoiul care poartă noroc este și modest

Oxalis este o plantă modestă și cere puține îngrijiri, deși este atât de decorativă. Crește repede, face multe flori din mai până în iulie și poate fi plantat și în grădină, nu doar în ghivece.

Prima lui cerință este lumina. Trebuie ținut la soare, lângă o fereastră largă și bine luminată. Altfel nu va fi capabil să înflorească sau va face câteva flori mici și firave.

Atenție, însă, oxalis iubește soarele, dar se ofilește imediat la căldură. Ai grijă să ții ghiveciul într-un spațiu bine aerisit și răcoros și să îl uzi dimineața devreme în perioadele caniculare.

Oxalis te anunță când vine ploaia

Soiul cu flori roz este cel mai cunoscut soi de oxalis

Soiul cu flori roz este cel mai cunoscut soi de oxalis

În mod ciudat, această plantă este sensibilă la schimbările vremii. Seara, după apus, frunzele și florile lui se strâng, de parcă ar vrea să păstreze toată lumina până a doua zi.

Iar când se apropie ploaia, te anunță imediat și se strâng iarăși. De aici și-a căpătat și renumele de trifoiul care aduce noroc pentru că îți protejează casa, iar frunzele lui cu patru foi sunt considerate benefice.

Iarna, trifoiul decorativ își pierde frunzele

De obicei, la începutul iernii, toate frunzele trifoiului se ofilesc și planta intră în repaus. Trebuie lăsat ghiveciul într-un loc uscat și răcoros și nu mai trebuie udat timp de 3 luni.

Poți relua udările la sfârșitul lunii martie sau când observi frunze noi care apar deasupra solului.

Peste iarnă, bulbii de oxalis au nevoie de o pauză pentru a-și reface energia. Primăvara, poți administra îngrășăminte foliare ca să îl ajuți să crească cât mai stufos.

sursa foto: 123rf.com