CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Se apropie Paștele și vom consuma mai multe ouă fierte care sunt foarte sănătoase și hrănitoare. Dar, dacă ai ocazia, pregătește mai multe ouă de rață, fie ele colorate sau nu de Paște.

Se recomandă să consumăm ouăle de rață fierte, deoarece aceste păsări trăiesc în spații umede unde se dezvoltă bacteria Salmonella care poate fi prezentă și în ouăle lor. Prin fierbere, însă, bacteriile periculoase sunt distruse, iar ouăle de rață sunt mult mai nutritive pentru organism.

Cercetările recente au demonstrat că ouăle de rață sunt mai bogate în fier și în vitamina B12 decât cele de găină. Dar iată și principalele diferențe.

Ouă de rață versus ouă de găină

Spre deosebire de ouăle de găină, cele mai multe ouă de rață sunt cu 30 – 50% mai mari decât cele de găină și au un gălbenuș mai colorat și mai cremos, cu un gust mai intens. Ouăle de rață mai pot fi deosebite ușor și datorită culorii lor, cele mai multe având nuanțe verzui și albastre, în comparație cu ouăle de găină care sunt albe sau maronii.

Proteinele din albuș

Din compoziția unui ou, albușul reprezintă 60%, iar gălbenușul 30%. Toate ouăle, fie ele de găină, de curcă sau de rață, păstrează în mare această proporție. Albușul conține cele mai multe proteine și trebuie să știi că ouăle de rață au un procent ușor mai mare de proteine decât cele de găină sau curcă. Albușul nu conține grăsimi sau colesterol, ci aminoacizi esențiali pentru organism.

Vitaminele și mineralele

În ceea ce privește vitaminele și mineralele, compoziția ouălor este asemănătoare: toate ouăle conțin vitaminele A, D, E și K, precum și minerale ca fosfor, potasiu, sodiu, calciu, fier și magneziu. Dar ouăle de rață sunt mai mari, deci au un aport mai mare de minerale și sunt mai hrănitoare. În plus, ele conțin un procent mai mare de vitamina B12, foarte importantă pentru funcționarea celulelor nervoase și pentru formarea de celule roșii în sânge. De asemenea, este esențială pentru sinteza ADN-ului.

Valori nutritive esențiale per 100 gr

valori nutritiveouă de rațăouă de găină
Calorii185148
Proteine13 g12 g
Grăsimi14 g10 g
Carbohidrați1 g1 g
Colesterol295%140%
Vitamina B1290%23%
Seleniu52%45%
Riboflavină24%28%
Fier21%10%
Vitamina D17%9%
Colina263 mg250 mg

Ce riscuri sunt asociate cu ouăle de rață

În afară de riscul de a contacta anumite bacterii precum Salmonella, deoarece rațele trăiesc în medii umede, procentul mai mare de proteine poate declanșa alergii la copii.

Este recomandat ca cei mici să consume ocazional ouă de rață până la vârsta de 6 – 7 ani.

Anumite proteine din ouăle de rață sunt diferite față de ouăle de găină, de aceea sunt persoane care dezvoltă alergie doar la ouăle de rață.