Iată câteva întrebuințări mai puțin obișnuite ale oțetului, dar care au efect garantat.

Detartrant pentru baie

Acidul din oțet atacă piatra care se depune pe faianța de lângă lavoar, pe robineți și pe cadă. Pune oțet într-un vas cu pulverizator și stropește din belșug zonele acoperite de calcar. Ai grijă să ții o batistă la nas, dacă nu suporți mirosul înțepător al oțetului. Lasă-l să acționeze câteva ore și apoi curăță calcarul cu un burete mai aspru și apă fierbinte.

Depunerile de calcar care se adună pe para de la duș pot fi ușor curățate cu ajutorul oțetului. Toarnă oțet într-o pungă mai mare, pune para de la duș înăuntru și închide punga etanș. Lasă oțetul peste noapte să dizolve bine calcarul, atât la exterior, cât și prin orificiile prin care curge apa și pe care tu nu ai cum să le cureți în profunzime. A doua zi, montează para de duș la loc și dă drumul apei calde să curgă cu presiune. Vei vedea că depunerile de piatră au dispărut și jetul de apă este mai puternic.

Oțetul bun și pentru rufe

Pulverizează puțin oțet pe petele de deodorant care apar pe haine, lasă-l câteva minute să acționeze apoi spală rufele în mod obișnuit. Acidul din oțet dizolvă urmele albe de deodorant de la subraț și elimină orice iz de transpirație.

Clătește hainele negre sau închise la culoare într-o soluție din oțet și apă, ca să nu se mai decoloreze la spălat. Nu este nevoie să le lași să se usuce. Este suficient să le clătești cu puțin oțet și apoi să le speli cu detergent pentru haine colorate. Vei vedea că își vor păstra culorile mai vii, decât dacă le-ai spăla direct cu un detergent obișnuit.

Curăță cerneala

Dacă tu sau copiii v-ați murdărit de cerneală pe mâini, toarnă puțin oțet pe pată și freacă bine cu sare. Combinația celor două va curăța cerneala, după care este suficient să te speli pe mâini cu apă și săpun.

Oțetul pe post de instalator

Dacă scurgerea de la chiuveta din bucătărie s-a înfundat cu grăsime și resturi alimentare, încearcă să o cureți cu oțet fierbinte. Toarnă o jumătate de litru de oțet fierbinte, direct de pe foc, pe țeavă și așteaptă câteva minute. Apoi, dă drumul la apa fierbinte să curgă cu presiune pentru a curăța toată mizeria.