Orhideea Cattleya surprinde prin numărul mare de flori care se deschid, de obicei, la început de primăvară și se păstrează proaspete și viu colorate câteva luni la rând. Dacă mai ții cont și de faptul că florile ei sunt delicat parfumate, cu siguranță vei dori să ai o asemenea orhidee acasă.

Cattleya are de obicei o singură frunză sau cel mult două pe fiecare tulpină, cel puțin 2 sau 3 flori mari în fiecare primăvară, iar numărul lor poate crește de la un an la altul, dacă este bine îngrijită.

Cum deosebești orhideea Cattleya de celelalte specii înrudite

Floarea de Cattleya are 2 petale mari și late, ondulate pe margini și dispuse simetric, alte 3 petale mai înguste, iar în centru o petală sub formă de tub sau de clopoțel. Această petală tubulară din centru este simbolul și elementul distinct al reginei orhideelor. Ea poate avea diverse dimensiuni, margini ondulate sau drepte și nuanțe deosebite față de culoarea celorlalte petale.

Spre deosebire de phalenopsis sau orhideea fluture, florile de Clatteya sunt și parfumate și folosite adesea pentru buchete pentru evenimente deoarece rezistă câteva zile fără apă.

Ce condiții trebuie să îi oferi

Orhideea Cattleya are nevoie de nevoie de multă lumină și trebuie ținută la fereastră, orientată către sud sau către răsărit, pentru a se bucura de soare. Când nu are suficientă lumină, frunzele se decolorează și planta nu mai înflorește.

Florile de Cattleya pot avea nuanțe diferite, de la roz, lila, galben, portocaliu și verde, până la albul pur

Florile de Cattleya pot avea nuanțe diferite, de la roz, lila, galben, portocaliu și verde, până la albul pur

Cattleya are nevoie și de un spațiu bine încălzit, ziua cu cel puțin 24 de grade, iar noaptea cel puțin 10 – 15 grade. Este bine ca între zi și noapte să existe o diferență de 10 de grade, ceea ce stimulează planta să se dezvolte armonios.

Substratul din vas conține coajă de copac, fibre de nucă de cocos, mușchi sphagnum, perlit și bobițe albe de polistiren care asigură drenajul apei. O dată la 3 ani, substratul trebuie îndepărtat integral și înlocuit cu unul nou din aceeași gamă. Iată cum poți să transplantezi orhideele într-un vas nou.

Regina orhideelor se udă în medie de 2 sau 3 ori pe săptămână, după ce substratul din ghiveci s-a uscat în totalitate. Astfel, bulbii plantei se dezvoltă și îi poți diviza pentru a obține mai multe plante.

Ce îngrășăminte trebuie să folosești pentru orhideea Cattleya

Substratul bogat în coajă de copac nu reține apa și substanțele hrănitoare prea mult timp. De aceea, trebuie să adaugi fertilizatori sub formă de batoane cu eliberare prelungită, special concepuți pentru orhidee.

Dacă folosești fertilizatori lichizi, trebuie să alegi o soluție cu o concentrație mai mare de fosfor, în lunile februarie și martie, pentru a stimula înflorirea.