Orezul cu bob lung

Este ușor de recunoscut după bobul alungit, de 5 sau 6 ori mai lung decât un bob obișnuit. În această categorie intră soiuri de orez precum Basmati, Jasmine sau orezul brun. Aceste boabe au o textură fermă și dură și se separă în timpul fierberii, dar devin pufoase când sunt bine gătite. Datorită acestor calități, soiurile de orez cu bob lung sunt folosite la salate, la mâncărurile scăzute cu sos sau la pilaf.

Orezul cu bob mediu

Boabele medii sunt pline, ușor rotunjite, dar de 3 ori mai lungi decât bobul obișnuit. Ele rețin mai multă apă când sunt gătite, decât orezul lung, și au o consistență ușor gumată din cauza căreia se lipesc unele de altele. Printre cele mai cunoscute soiuri de orez cu bob mediu sunt Arborio sau Valencia, folosite în mod regulat pentru risotto sau paella.

Orezul cu bobul mic

Era soiul de bază și în țara noastră în urmă cu aproximativ 20 de ani, având un bob scurt, rotund și de mici dimensiuni. Când sunt gătite, boabele mici aproape că își triplează dimensiunea, rețin multă apă și devin foarte moi și lipicioase. Acest orez este preferat pentru umpluturile cu carne, pentru ciorbe și pentru budinci.

sursa foto: 123rf.com