Trecerea la ora de vară 2024 de la ora de iarnă reprezintă momentul în care ziua crește și durata nopții scade. Iată cum se dă ceasul înainte când se schimbă ora.

Ora de vară 2024 – la noapte se dau ceasurile înainte

În această noapte ceasurile se dau înapoi, iar în acest fel noaptea este mai scurtă și vom dormi mai puțin. Ora 3:00 va deveni ora 4:00 odată cu trecerea la ora de vară 2024.

Odată cu schimbarea orei, ultima duminică din luna martie va deveni astfel și cea mai scurtă zi a anului și va avea doar 23 de ore.

Ora de vară 2024 rămâne până în ultimul weekend din luna octombrie, urmând ca apoi să se facă trecerea la ora de iarnă, atunci când ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Tot în luna martie, pe data de 20 martie a fost echinocțiul de primăvară, moment din care a început primăvara din punct de vedere astronomic, iar durata zilei o depășește pe cea a nopții.

Ora de vară a fost introdusă încă din anul 1916, în Germania, între 30 aprilie și 1 octombrie, iar britanicii au urmat, tot în 1916 între 21 mai și 16 octombrie. Mai târziu, alte țări precum Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Luxemburg sau Portugalia au optat pentru schimbarea orei.

În România, trecerea la ora de vară s-a făcut pentru prima dată în anul 1932, iar până în anul 1939 a funcționat anual în perioada prima duminică din aprilie, ora 00:00, și prima duminică din octombrie, ora 1:00.

Ulterior, în perioada 1941-1979 nu s-a mai făcut trecerea la ora de vară, iar în anul 1997, prin Ordonanța nr. 21/1997 s-a stabilit modificarea în luna martie, ultima duminică, ora 03:00 devine ora 4:00, până în ultima duminică a lunii octombrie. Urmând apoi să se facă trecerea la ora de iarnă, atunci când se revine și ora 4:00 devine ora 3:00.

Este organismul afectat din cauza schimbării orei?

Trecerea la ora de vară poate fi un eveniment marcant pentru psihic, din cauza lispei de acomodare a organismului în fața schimbării. Corpul este deja obișnuit să funcționeze într-un ritm, cu un program optim de somn, iar momentul schimbării orei, poate provoca simptome precum stări de nervozitate, stres sau oboseală în perioada de acomodare.

Întreg procesul de schimbare a orei poate afecta ceasul biologic, iar prin asta se pot produce dereglări horomonale. Fiecare organism poate percepe diferit schimbarea, iar afecțiunile se pot manifesta într-un alt mod în funcție de fiecare individ în parte. Schimbări bruște de dispoziție, stări de oboseală, somnolență, ori iritabilitate sunt doar câteva dintre semnele pe care organismul le resimte în momentul unei schimbări neașteptate. Și în cazul schimbării orei pot apărea aceste simptome, așa că iată ce poți face pentru a te adapta mai ușor.

Ce să faci pentru a te adapta mai ușor la ora de vară 2024

Pentru a ajuta organismul să se adapteze mai ușor schimbării, este important să ții cont de câteva reguli. Iată câteva recomandări care te vor ajuta să îi oferi corpului un surplus de energie în perioada de acomodare când s-a făcut deja trecerea la ora de vară.

Nu prelungi statul noaptea târziu, chiar dacă s-a schimbat ora. Încearcă să adormi la o oră mai devreme pentru a te trezi odihnit a doua zi. Organismul are nevoie de o perioadă de timp pentru a se adapta, iar asta poate dura chiar și o perioadă de până la două săptămâni.

Urmează o rutină zilnică în ceea ce privește odihna. Evită să faci sport, ori alte activități stimulante și să stai cu ochii în ecrane, deoarece orice activitate de acest fel îți poate perturba calitatea somnului.

Nu consuma cofeină sau alcool în cantități mari.

Fă mișcare în aer liber. Din fericire, temperatura de afară îți permite să te miști mai mult afară, așa că optează pentru exerciții simple în timpul zilei afară, sau doar pentru mers în bătaia razelor de soare.

Renunăță la consumul alimentelor ce ți-ar putea dăuna. În această listă încludem ciocolata, deoarece conține cofeină și îți poate perturba somnul, dar și carnea roșie, deoarece se digeră mai greu seara. Nici mâncarea picantă sau bătuturile acidulate nu sunt recomandate seara, deoarece pot crea disconfort abdominal, arsuri sau senzația de balonare.

Adoptă o dietă alimentară echilibrată. Introdu în alimentația zilnică alimente care te vor ajuta să te adaptezi mai ușor schimbărilor. Consumă fructe și legume zilnic, printre cele mai recomandate sunt cireșele, kiwi, vișinele, bananele sau fructele oleaginoase precum fistic sau migdale. Toate acestea conțin o cantitate semnificativă de nutrienți esențiali organismului, dar și antioxidanți și melatonină, substanțe care îmbunătățesc calitatea somnului.

Nu uita că pe timpul zilei hidratarea este esențială pentru organism. Consumă lichide, apă, ceai, într-o cantitate optimă, pentru a preveni deshidratarea.

Informațiile din acest material nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist, așa că este indicat să ceri părerea avizată înainte de a urma orice dietă alimentară. În caz de alergii ori intoleranțe, medicul va fi în măsură să înlocuiască anumite alimente din dietă, pentru un rezultat favorabil.

Citește și: Lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci

Sursă foto: 123rf.com