Ochelarii de vedere grei, cu lentile din sticlă, care lăsau urme roşii pe nas, au apus demult. Din ce în ce mai subţiri şi mai uşoare, lentilele optice din plastic sunt tot mai performante şi mai rezistente.

Confortul are un preţ, dar merită să întrebi medicul oftalmolog şi specialistul optician ce tratamente pot fi adăugate lentilelor ca vederea ta să fie protejată.

Tratamentul antireflex

Lumina artificială, de la un bec, de la ecranul televizorului sau al calculatorului, formează pe suprafaţa lentilelor reflexii care deranjează şi obosesc ochii. De aceea, tratamentul antireflex este recomandat tuturor celor care poartă ochelari de vedere.

Tratamentul antireflex este recomandat cu atât mai mult persoanelor care lucrează multe ore la calculator. Pentru acestea, există în plus filtre speciale care protejează ochii de lumina obositoare a calculatorului.

Ochelarii de vedere și lentilele heliomate

Lentilele care se închid la culoare la lumina soarelui, cunoscute drept lentile heliomate, sunt tratate cu un filtru fotocromatic. Sunt odihnitoare şi protejează vederea de lumina naturală puternică.

Ele acţionează ca nişte ochelari de soare, iar pe timpul iernii diminuează reflexiile strălucitoare ale zăpezii. Aceste lentile sunt mai puţin indicate la volan, deoarece parbrizul maşinii are deja filtre care diminuează lumina naturală. Pe timp de zi, şoferilor le sunt mai utili ochelarii de soare cu aceleaşi dioptrii ca ochelarii de vedere.

Antistatic, hidrofob, oleofob, durificare

Toate aceste tratamente ajută lentilele să se păstreze curate cât mai mult timp. Ele diminuează praful, grăsimea şi murdăria care aderă la suprafaţa lentilelor. Tratamentul de durificare conferă lentilelor rezistenţă la zgârieturi sau la contactul cu acetona, alcoolul sau spray-ul fixativ.  

Tipuri de lentile şi tratamentele necesare

Sticla nu mai este recomandată pentru ochelari. Lentilele din plastic sunt mai uşoare şi mai estetice şi pot fi tratate cu oricare din tratamentele menţionate.

Persoanele care au nevoie de ochelari de vedere de apropiere pot solicita tratament antireflex.

Pentru ochelarii de vedere la distanţă este indicat tratamentul fotocromatic şi antireflex.

Deosebit de utili şi odihnitori pentru vederea la distanţă sunt ochelarii de soare cu dioptrii, cu filtru UV şi tratament polarizant. Tratamentul polarizant reduce strălucirea orbitoare a obiectelor care reflectă soarele, precum sticla, oglinzile, luciul apei, zăpada.

Pentru copii, sunt recomandate lentilele de policarbonat, mai dure şi mai rezistente, care nu se sparg la joacă.

Cum acționează lentilele progresive

ochelari sau lentile

Dacă ai probleme de vedere şi la distanţă şi la apropiere, medicii oftalmologi recomandă astăzi lentilele progresive sau multifocale. Aceste lentile sunt construite astfel încât prin partea de sus vedem la distanţă, prin partea de mijloc vedem la o distanţă medie, spre exemplu la televizor, iar prin partea de jos vedem aproape.

Partea mediană a lentilei, care face trecerea de la distanţă la apropiere, este bine să fie mai îngustă, dar acest lucru se reflectă şi într-un preţ mai ridicat. Lentilele progresive sunt recomandate numai adulţilor, nu şi copiilor.