Nu îi putem vedea, dar sunt peste tot! Virușii și bacteriile pot supraviețui în medie 18 ore pe diverse obiecte și ajung în numai câteva secunde de pe mâinile noastre la nas sau la gură. Zi de zi luăm contact cu ei, iar lucrurile din jurul nostru sunt mult mai murdare decât ne imaginam! Iată ce spun specialiștii.

Mâinile noastre sunt gazde bune pentru 4.700 de tipuri de bacterii. Trăim cu ele și sunt necesare, dar devin periculoase dacă nu sunt ținute sub control. Folosim tot felul de detergenți și substanțe dezinfectante ca să luptăm cu ele, dar există multe lucruri de care avem nevoie zilnic și pe care nici nu ne gândim să le igienizăm.

Clanțele și mânerele de la diferite dulapuri

Degeaba te speli pe mâini la baie, dacă pui mâna pe o clanță murdară și apoi mergi la bucătărie să te așezi la masă. Șterge și clanțele din casă sau mânerele de la dulapuri și sertare cu alcool sanitar, când faci curățenie. Același sfat este util și pentru întrerupătoare pe care le folosești zilnic, dar le cureți prea rar sau chiar deloc.

Tastatura de la calculator

Cere timp și răbdare să cureți toate butoanele tastaturii, dar este important pentru sănătatea ta să faci acest lucru frecvent. Milioane de bacterii se dezvoltă rapid pe tastatură, unde ajunge grăsimea de pe degete, resturi de alimente și pete de sosuri, pentru că tuturor ne place să luăm câte o gustare când stăm la calculator.

Periuța de dinți

O folosești zilnic, dar pasta de dinți nu dezinfectează decât în foarte mică măsură periuța. Cel mai simplu este să o ții câteva secunde în apă clocotită sau câteva ore în apă de gură, pentru a scăpa de cea mai mare parte din bacterii.

Poșetele și gențile

Hainele le speli, pantofii îi mai cureți din când în când cu alcool sanitar, dar poșetele aproape niciodată. Ar fi bine să le cureți din când în când, atât la exterior, cât și căptușeala din interior cu un amestec de apă și alcool sanitar, apoi să le lași să se usuce peste noapte. Același lucru este valabil și pentru portofel, unde ții bancnote pline de mizerii, care au trecut prin mâinile a mii de oameni.

Bureții de vase

Îi folosești zilnic și ai impresia că este suficient să îi speli cu detergentul de vase pentru a fi curați. Dar detergentul de vase nu omoară toți microbii. O bună parte din ei rezistă în bureți, unde se înmulțesc ușor, fiind aproape tot timpul umezi. Dezinfectează bureții în cuptorul cu microunde. Nu îți ia decât un minut! Spală bine bureții, clătește-i cu apă rece și stoarce-i, apoi pune-i în cuptorul cu microunde și pornește-l timp de un minut. Cea mai mare parte a microbilor va fi eliminată.

sursa foto: 123rf.com