Nucul și castanul cu roade comestibile sunt pomi deosebit de valoroși, cu o dezvoltare lentă, drept pentru care au intrat pe lista plantelor ocrotite prin lege. Nucii și castanii comestibili nu se taie decât în condiții speciale și numai pe baza unei autorizații de la primărie.

Chiar dacă au crescut în curtea ta și sunt proprietatea ta exclusivă, cei doi pomi nu pot fi tăiați decât după ce faci o cerere către primărie și situația este evaluată de un expert.

În ce condiții pot fi tăiați nucul și castanul comestibil

castan comestibil

Fie că au crescut răzleț în curte sau pe terenul tău de la câmp, fie că se află într-o livadă, acești doi pomi pot fi tăiați doar dacă:

  • Pomul este bolnav, afectat ciuperci și paraziți care pun în pericol pomii din jur;
  • Pomul este îmbătrânit și este uscat în proporție de 60%;
  • Pomii sunt amplasați pe aliniamentul căilor ferate
  • Pomii sunt amplasați pe aliniamentul drumurilor și șoselelor naționale
  • Plantația a îmbătrânit și nu mai oferă randamentul obișnuit.

Cererea de tăiere, fie că nucul și castanul comestibil sunt la tine în curte sau pe marginea drumului, se depune la primărie cu o lună înainte.

Cultura nucului, amenințată

Nucul este un pom deosebit de folositor, dar se înmulțește greu și are o creștere lentă. Exemplarele cele mai bătrâne din țară pot ajunge la peste 300 sau chiar 500 de ani, fiind la fel de productive și la acea vârstă.

Cultura nucului este, însă, în declin la noi în țară din cauza faptului că nucul are nevoie în medie 6 ani pentru a face nuci în cantități apreciabile pentru vânzare și consum.

Până în anul 1900, nucul ocupa suprafețe întinse, adevărate păduri dese, mai ales în zonele de deal din țară. Din păcate, defrișările masive pentru lemnul lui prețios, au dus la un declin accelerat în ultimul secol, iar încercările de revigorare a livezilor de nuci nu au avut rezultatele așteptate.

Nuci și castani venerabili, monumente rare ale naturii

Nucul de 400 de ani din comuna Costești, județul Vâlcea, cu înălțimea de 30 m;

Nucul de la Subești, Câmpulung Muscel, de peste 200 de ani, cu înălțimea de 16 m, diametrul trunchiului de 1,5 m, diametrul coroanei de 22 de metri.
Castanul comestibil de la Nereju – Topești, județul Gorj, cu circumferința trunchiului de 6,70 m, diametrul de 1,90 m și vârsta de peste 500 de ani. Produce în fiecare an aproape 2.000 kg de castane comestibile;
Castanul comestibil de pe Dealul Bodoaiei, la nord de localitatea Tăuții de Sus, județul Maramureș, cu vârsta de peste 500 de ani, înălțimea de 25 de metri și diametrul trunchiului de 2,65 metri.
Castanul din comuna Polovraci, județul Gorj, cu circumferința trunchiului de 7,20 metri, diametrul trunchiului de 2,30 metri și vârsta de peste 400 de ani.