CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Nimănui nu-i este ușor să facă față respingerii. Mai ales bărbaților le este greu să accepte un ”nu” când au chef de o seară romantică alături de parteneră. De aceea, este important să știi cum să refuzi partenerul fără să-l superi.

Cum refuzi partenerul fără să-l superi: Spune adevărul

A spune nu sexului nu trebuie să ducă la tensiune în relație. În același timp, nu este cazul să accepți, dacă nu îți dorești. Indiferent de statutul relației tale, poți spune ”nu”. Poți să-ți refuzi soțul. Cu toate acestea, este bine să o faci într-un mod în care să nu se simtă respins. În acest caz, multe femei se gândesc că un mic neadevăr le scapă din această situație neplăcută. Și majoritatea spun că le doare capul…

Totuși, ”sinceritatea este cea mai bună strategie pe termen lung”, este de părere psihoterapeutul Tedy Creștin care te sfătuiește: ”nu „împacheta” refuzul într-o minciună socială politicoasă. Pe moment, aceasta pare a fi mai ușor de acceptat. Totuși, mai bine păstrezi o comunicare sinceră și deschisa și vorbește despre ceea ce simți. O minciună frumos ambalată, pare atractivă pe termen scurt. Însă există mari șanse ca partenerul să o perceapă ca atare și să altereze, pe termen lung, comunicarea și deschiderea în cuplu”.

Începe cu ceva pozitiv

”Ca orice veste negativă, ar fi util să înceapă cu o introducere pozitivă. De exemplu, dacă vrei să-ți refuzi partenerul fără să-l superi, spune-i cât de bine te-ai simțit cu el în alte ocazii și cât de mult ții la el. Apoi, îi după îi poți spune motivele reale pentru care nu vrei să faci dragoste în acel moment. Ar putea fi emoții negative, o stare de ușoară anxietate, depresie sau, pur și simplu, oboseala sau dorința de a te uita cu partenerul la un film, de a fi ținută în brațe și atât”, spune psihoterapeutul. Încearcă să compensezi refuzul prin gesturi de intimitate non-sexuale. Astfel, vă puteți simți aproape unul de celălalt.

Citește și: Test: Îți iubești partenerul așa cum este el?

Nu ar trebui să fie o regulă

Dacă de obicei se întâmplă ca el să vrea să faceți dragoste, iar tu nu, ar fi bine să vezi care este problema. Poate aveți ”bioritmuri” sexuale diferite. Poate suferi de anumite dereglări endocrinologice sau este un efect negativ al pastilelor anticoncepționale. Poate în ultimul timp ai fost foarte stresată sau doar este nevoie de un lubrifiant. Orice fel de dificultăți ar fi, este bine să-ți lași partenerul să afle. Dacă este nevoie, apelează la sfatul unui specialist. Poate fi medicul ginecolog sau de altă specialitate, psihoterapeut, sexolog etc. Uneori, dacă este vorba de stres, o simplă vacanță în care să te relaxezi este tot ce ai nevoie.

Citește și: Accepți propuneri indecente?

Cum refuzi partenerul fără să-l superi: Revanșează-te altă dată

”Evident, ar fi util să îi comunici partenerului dorința de a te revanșa, prin gesturi apreciate de el, cum ar fi timp petrecut împreună, rezolvarea unor probleme care vă afectează pe amândoi sau chiar planificarea unei partide memorabile în altă zi. Pune accentul pe sinceritate în comunicare, pe faptul ca niciunul din parteneri nu își dorește falsitate și complezență. De aceea, nu va fi supărare.

Dacă apar resentimente, puteți să vorbiți despre ele chiar atunci. Partenerul poate comunica ce crede sincer despre situație, dacă este construit cadrul adecvat în care el se poate exprima. Decât să rămână frustrări ascunse, mai bine să spună dacă a fost deranjat de ceva și cum vede și el întreaga situație. În final, este util să existe o concluzie comună, dovada că partenerii s-au ascultat unul pe celălalt, se accepta și colaborează, chiar dacă uneori vad lucrurile diferit sau au dorințe diferite”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com