Microundele distrug  nutrienții din mâncare când gătești

Cuptorul cu microunde a devenit atât de util și de răspândit, că a adunat o mulțime de sfaturi, trucuri și rețete special concepute pentru el. Dar multă lume are impresia că microundele nu sunt bune pentru că distrug substanțele nutritive din hrană. În realitate, mâncarea este supusă unei temperaturi ridicate pentru scurt timp, în comparație cu plita sau cuptorul pe gaz, astfel că se distrug mai puține vitamine și mai puțini nutrienți decât în cuptoarele clasice.

Ar trebui să clătești pastele după ce le fierbi

Multă vreme ai ținut cont de acest sfat, dar când gătești paste este foarte importantă și apa în care le-ai fiert. Nu folosi o cantitate mare de apă și nu le fierbe până când se înmoaie de tot. Fierbe-le al diente și apoi lasă-le să absoarbă apa timp de un minut, acoperite cu un capac. La final, nu le mai clăti cu apă rece, pentru că sosul nu se va mai prinde de paste și nu vor mai fi la fel de gustoase.

Friptura bine făcută este mai sănătoasă

Multe gospodine cred că, atunci când gătești carnea foarte bine și friptura capătă culoarea maronie este bine pătrunsă și toate bacteriile au fost distruse. Dar friptura bine făcută se usucă, devine tare și își pierde sucurile proprii delicioase. Pentru a distruge bacteriile periculoase este nevoie doar de o temperatură de 65 de grade Celsius. Friptura trebuie să rămână suculentă la interior, moale și aromată, chiar dacă are o crustă crocantă.

Sarea face apa să fiarbă mai repede

Nimic mai fals! Nu e nevoie să pui sare în apă pentru a fierbe mai repede. Sarea nu face decât să îi schimbe gustul, dar nu are puterea de a grăbi procesul de fierbere.

Sucul roșu care se scurge din carne e sânge?

În niciun caz! În orice abator și în orice măcelărie, carnea este bine curățată de sânge. Ceea ce se mai scurge din carnea proaspătă și are culoarea roșie nu este sânge, ci mioglobina, o proteină specifică țesuturilor și cărnurilor de vite sau de porc. Aceasta curge în cantitate mai mare când carnea se încălzește în tigaie.

sursa foto: 123rf.com