Când păstrezi alimentele, apa, ceaiul sau cafeaua în recipientele de plastic există un risc de contaminare cu substanțe toxice. Iar acest risc crește pe măsură ce recipientele sunt încălzite în cuptorul cu microunde sau sunt ținute în plin soare, timp de câteva ore.

Ferește-te să mai încălzești mâncarea în cutii de plastic. Folosește întotdeauna boluri din sticlă sau din porțelan, rezistente în cuptorul cu microunde.

Și ai grijă să nu mai bei apa sau sucul din sticlele pe care le-ai uitat de câteva zile în mașină. Autoturismul se încinge la soare, iar plasticul este afectat de temperaturile ridicate, producând aldehida acetică, o substanță nocivă, cu potențial cancerigen.

Ce înseamnă codurile de reciclare de pe recipientele de plastic

Urmărește triunghiul și vezi ce reprezintă numerele din interiorul lui

1 – binecunoscutul PET

Teraftalatul de polietilenă se folosește pentru sticlele de apă, sucuri și bere, caserolele din plastic și diverse obiecte de unică folosință. Recipientele de tip PET nu trebuie încălzite și nici refolosite, pentru că emană aldehida acetică, un potențial cancerigen.

02 – HDPE

Polietilena cu densitate mare este folosită pentru tacâmuri, cutii, pixuri, țevi, obiecte și mobilier casnic. Se poate recicla ușor și prezintă un risc scăzut de contaminare a hranei și băuturilor.

03 – PVC

Clorura de vinil este cel mai toxic și periculos material plastic. Din păcate se găsește și în ambalajele pentru alimente, deși nu ar trebui să intre în contact cu băuturile și hrana noastră.

04 – LDPE

Polietilena cu densitate mică, se găsește în pungi și aproape în toate ambalajele folosite pentru produsele congelate, pentru alimentele uscate, pentru tăvi, flacoane și recipientele moi de ketch-up sau muștar. Se descompune greu și reprezintă un pericol pentru mediu, dar și pentru noi, dacă este încălzită la microunde.

05 – PP

Polipropilena, este un component de bază pentru tacâmurile de unică folosință, pentru paharele de plastic, pentru cutiile de smântână sau de iaurt. Nu trebuie încălzită, deoarece la temperaturi ridicate emană benzen.

06 – PS

polistirenul, are un grad mediu de toxicitate, dar intră în componența dopurilor de la sticlele de plastic precum și în alte obiecte casnice din materiale plastice. Caserolele din polistiren expandat nu trebuie sub nicio formă încălzite la microunde. Pot lua foc și emană diverși compuși periculoși pentru organism.

07 – 0

Acest număr reprezintă o combinație de mai multe materiale conținute de recipientele de plastic. Materialele conțin bisfenol A, un compus periculos și cancerigen. Sub nicio formă nu trebuie folosit la microunde și nici nu este indicat să pui în aceste recipiente mâncare sau băuturi fierbinți.

sursa foto: 123rf.com