Umilul cartof a ajuns pe locul 4 în lista alimentelor care se consumă peste tot în lume. Nu este familie să nu mănânce câteva zeci de kilograme de cartofi pe an, iar cojile de la cartofi se adună la gunoi în fiecare săptămână. Datorită consumului ridicat, ar putea deveni un combustibil bio cu potențial uriaș. Dar, până la utilizările lor industriale, află cum să le folosești în gospodărie.

Cojile de la cartofi, îngrășământ pentru flori și legume

Cartofii conțin minerale precum fier, zinc, magneziu și calciu, folositoare pentru grădina ta cu legume sau pentru florile din ghivece. Peste iarnă, adună toate cojile de cartofi și pune-le în compost, pentru a îmbogăți substratul din solar sau din grădină.

Pentru plantele din ghivece, este foarte hrănitoare apa în care au stat cojile. Nu le arunca la gunoi. Pune-le într-un litru de apă rece și lasă-le 2 zile la macerat, apoi strecoară apa și udă cu ea florile din casă.

Curăță bine oalele și tacâmurile din inox

Spală cartofii cu un burete fin, apoi curăță-i de coajă. Folosește cojile curate să lustruiești vesela și tacâmurile din inox. Acidul din cartof îndepărtează petele de apă de pe tacâmuri și le redă strălucirea de la început.

La final, șterge tacâmurile sau oalele cu un șervet curat de bumbac și vor fi ca noi. Este un truc foarte ieftin care te va ajuta mai ales când ai musafiri la masă.

Folosește cojile de cartofi să faci supa mai gustoasă

Spală bine cartofii de fiecare dată când îi cureți și păstrează cojile într-o pungă de hârtie la frigider. Când vei face supă, adaugă-le în oală împreună cu bucățile de carne sau cu ceapa întreagă.

După ce s–au fiert, scoate cojile și aruncă-le și adaugă în supă celelalte legume. Amidonul și celelalte elemente nutritive din cojile de la cartofi vor face supa mai consistentă și mai hrănitoare.

O supă cu adevărat delicioasă, la care poți fierbe și cojile de la cartofi este supa de pui cu găluște!

Beneficii pentru ten

Numeroase fructe și legume pot fi folosite pentru frumusețea tenului, dar și cojile de cartofi au un rol în această privință.

Folosește cojile curate și înmuiate în apă caldă să masezi ușor obrajii, fruntea și pielea de pe gât. Mineralele și amidonul din coji ajută la curățarea petelor și păstrează pielea mai fină.

sursa foto: 123rf.com