CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ministrul a fost la Brașov, unde a avut o întâlnire cu autorităţile locale din Braşov şi cu directori de unităţi medicale din acest judeţ, unde a precizat marți seara  că abia după jumătatea lunii mai s-ar putea vorbi de o relaxare a măsurilor, în condițiile în care vârful epidemic este așteptat în a doua jumătate a lunii aprilie.

„Suntem într-un stadiu în care avem şi transmitere comunitară, suntem într-un stadiu în care mai aşteptăm compatrioţi de-ai noştri să se întoarcă. Gândiţi-vă că avem încă nişte precauţii pe care trebuie să le menţinem. Nu vorbim de relaxare, nu vorbim încă de relaxare, încă nu am atins acel vârf al pandemiei, sperăm să fie în a doua jumătate a lunii aprilie, după 20-21 aprilie şi după a doua jumătate a lunii mai – 1 iunie să vorbim de o relaxare”, a afirmat ministrul sănătăţii.

„Până atunci ţine doar de noi în ce măsură ţinem aceste precauţii şi dacă vom avea un vârf mai ascuţit care să forţeze, printr-un număr de cazuri mari şi grave, structura spitalicească şi atunci vom avea un moment în care poate va trepida terapia intensivă. Gândiţi-vă că în acest moment avem o creştere uşoară a numărului de cazuri, avem 182 de decese, dar din păcate, trebuie să ne uităm că aceste decese au şi comorbidităţi. Trebuie să avem grijă de cei cu comorbidităţi, de cei peste 65 de ani”, a spus Nelu Tătaru aseară, astăzi numărul deceselor ajungând la 210.

În ceea ce privește Suceava, acolo unde sunt tensiuni între medici și conducerea militară a Spitalului Județean devenit focar de infecție în epidemia de coronavirus, Nelu Tătaru a spus că înțelege cadrele medicale, el însuși fiind medic, dar a subliniat că este nevoie de o disciplinare pentru a pune lucrurile în ordine.

„Suceava e un focar pierdut de sub control pe care încercăm să-l rezolvăm militar în acest moment”, a declarat ministrul.

Klau Iohannis: „Dacă scăpăm acum din mână această epidemie, s-ar putea să fie foarte grav”

Nelu Tătaru a vorbit și despre situația de la Deva și nu a exclus posibilitatea ca și acolo, ca și la Suceava, conducerea spitalului să fie încredințată unei structuri militare. La Spitalul Judeţean de la Deva managerul şi directorul medical au demisionat.

„Avem o discuţie pentru spitalul din Deva. Rămâne, în această seară, să am o discuţie şi cu prefectul, şi cu primarul, despre felul în care acei domni manageri, directori medicali şi-au dat demisia ieri. Rămâne ca, astăzi, să-mi facă o nouă propunere şi ne gândim şi la un management militar şi la Deva”, a declarat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Klaus Iohannis a făcut astăzi o declarație de presă în care a făcut apel la oameni să rămână în casă de Paște, precizând că „dacă scăpăm acum din mână această epidemie, s-ar putea să fie foarte grav”.

„Eu voi sărbători Învierea duminică, voi sta acasă cu soția mea, Carmen. Vom fi doar noi doi, nu mergem la biserică, nu mergem să luăm lumină, nu mergem la nimeni la masă, nu invităm pe nimeni la masă. Aprindem o lumânare acasă și ne vom ruga”, a spus Klaus Iohannis.

„Asta aștept să faceți cu toții. Ne cade greu, de obicei ne întâlnim cu familia, ieșim afară, dar de data asta nu se poate. E greu, dar e foarte, foarte important să respectăm și acum, de sfintele sărbători, regulile impuse de autorități”, a adăugat el.

„Dacă acum scăpăm din mână această epidemie, s-ar putea să fie foarte grav”, a avertizat el.

„Așadar, dragi români, să respectați indicațiile autorităților, ca după aceea să ajungem în faza în care și la noi se poate discuta de relaxare”, a mai spus președintele.

 

Citește și: