Nalba de grădină este originară din China, dar s-a răspândit în întreaga lume, în special în zonele temperat călduroase. Este cultivată deopotrivă ca plantă decorativă, dar și medicinală.

Nalba iubește lumina și soarele. Trebuie cultivată în grădină într-o zonă însorită, deoarece la umbră va face flori prea mici sau nu va înflori deloc.

Datorită înălțimii sale, de peste 1,5 metri și a frunzelor mari și decorative, nalba este utilă pentru a masca un gard inestetic, un zid sau pentru a delimita diverse zone în grădină. La umbra nalbelor pot crește nestingherite alte plante care nu tolerează prea bine soarele fierbinte de vară.

Umiditatea, un mic secret

Nalbele se mulțumesc cu un sol sărăcăcios și nisipos, dar au nevoie de umiditate permanentă. Nu suportă ca apa să băltească la rădăcină, dar pământul trebuie să fie ușor umed și reavăn tot timpul, mai ales în zilele călduroase de vară. Astfel, vor face flori mai mari și mai dese pe tulpinile înalte.

Nalba de grădină, rezistentă în soare

Nalba de grădină începe să înflorească din iunie până la începutul toamnei și spectaculoase sunt soiurile cu flori bătute, cu rânduri bogate de petale, care arată ca niște trandafiri. Florile de nalbă rezistă multe zile, chiar și în perioadele caniculare, dacă sunt udate frecvent.

De obicei, plantele încep să înflorească în al doilea an de la semănare, dar sunt și specii care înfloresc din primul an, dacă au fost semănate de toamna.

Nalbele se înmulțesc singure din semințele care cad pe sol. Dacă vrei să ai tufe bogate, nu le tăia florile după ce se ofilesc. Lasă-le să producă semințe și în 2 – 3 ani vei avea tufe mari care pot masca o zonă a curții în care ai nevoie de un spațiu intim, spre exemplu.

Din păcate, nalba atrage mulți dăunători, de la melci și omizi, la afide care atacă mugurii fragezi de flori. Dacă vrei să folosești florile în scop medicinal, ferește-te să folosești insecticide. Poți scăpa de dăunători cu metode naturale, precum soluțiile concentrate de pelin sau de urzici.

sursa foto: 123rf.com

Care sunt cele mai frumoase flori de gradina pe care le poți crește, în funcție de anotimp.