În comerț au apărut pastile de naftalină cu parfum de levănțică sau de portocale, dar oricât ar fi de parfumate, rămâne o substanță periculoasă, pe care nu ar trebui să o mai ții în casă. Mai ales dacă ai copii mici sau animale care pot ajunge la săculeții cu naflalină.

Această substanță omoară moliile și alte insecte care își fac veacul prin dulapul tău cu haine, dar presupune atât de multe riscuri, că nu se merită să o mai folosești. Iată de ce naftalina e periculoasă!

Naftalina e periculoasă indiferent de concentrație

Vaporii de naflalină atacă tegumentele sensibile ale ochilor și ale nasului. Dacă o ții într-un dulap bine închis și vaporii se acumulează câteva zile, în momentul în care deschizi ușile este posibil să te usture ochii și să te apuce durerea de cap. Cu cât este mai multă naftalină, cu atât este mai greu de tolerat.

Inhalați în mod constant, zi de zi, vaporii de naftalină dau migrele, diaree și greață. Dacă este înghițită, s-a observat că atacă celulele roșii ale sângelui și favorizează apariția unor tipuri de cancere. Este un pericol foarte mare pentru copiii mici care sunt tentați să înghită pastilele micuțe. ar fi bine să înlocuiești naftalina cu diverse alte soluții sau metode inofensive și simple pentru a ține moliile la distanță.

Spală hainele la o temperatură mai ridicată!

Petele de mâncare și de transpirație de pe haine atrag moliile în șifonier. Dacă ai probleme cu aceste dăunătoare, spală frecvent hainele și nu le depozita în dulapuri dacă sunt pătate. Pentru a distruge ouăle și larvele moliilor, este indicat să speli hainele la o temperatură ridicată, de 70°C.

Folosește pungi care se pot sigila

Depozitează puloverele sau pantalonii din lână în pungi sau huse din plastic pe care le poți sigila, astfel încât să nu se strecoare înăuntru nicio molie. Această metodă previne totodată umiditatea și apariția mucegaiului. Sunt indicați și sacii care pot fi vidați, astfel încât hainele vor ocupa mai puțin loc în dulapuri și vor fi ferrite de insectele dăunătoare.

Plante și uleiuri aromatice

Plantele parfumate precum levănțica sau scoarța de cedru vor ține moliile la distanță, dar trebuie să le înlocuiești la câteva săptămâni, pentru că își pierd eficiența în timp scurt. Dacă naftalina e periculoasă, acestea sunt soluții naturale, cu un miros plăcut și eficiente împotriva insectelor.

foto: 123rf.com