Numele ei științific este Monstera deliciosa și este delicioasă, deoarece fructele ei, care conțin boabe asemănătoare boabelor de porumb, au gust de ananas.

Vestea mai puțin bună este că Monstera crescută la ghiveci înflorește și fructifică foarte rar, doar dacă îi oferi condițiile ideale, un spațiu luminat și însorit ca o seră.

Chiar dacă nu te poți bucura de fructele ei, frunzele frumoase, sub forma unor inimi uriașe, compensează prin aspectul lor inedit.

Cum se îngrijește monstera în apartament

Trebuie să știi că monstera era o plantă cățărătoare și ea are nevoie de un tutore pe care să se înfășoare. Totodată are nevoie de un vas larg și de spațiu bine luminat în apartament.

Substratul din ghiveci este format din pământ de flori, turbă și nisip și trebuie să fie permeabil și hrănitor. În fiecare an, pământul de la suprafață se înlătură și se pune un substrat nou și bine afânat.

Frunzele plantei rămân tot timpul anului verzi și au nevoie de multă lumină. Este o plantă bună pentru camerele cu ferestre mari, cu orientare estică sau sudică. Dacă o ții într-un colț de umbră, se va ofili treptat sau va avea frunze foarte mici și urâte.

Cum se udă planta

Monstera este originară din Columbia și Mexic, unde crește ca o liană pe trunchiul altor copaci. Este iubitoare de apă, deci trebuie udată relativ frecvent și cu cantități mari. Ai grijă ca apa să fie drenată ușor și să nu mucegăiască rădăcinile.

Având nevoie de apă mai multă de primăvara până toamna, are nevoie și de soare și de căldură. De altfel, ea nici nu suportă frigul sau temperaturi sub 15 – 13 grade. De asemenea, are nevoie de îngrășăminte de două ori pe lună vara, când planta are nevoie să crească și să dezvolte frunze noi. Poți cumpăra îngrășăminte specifice pentru plante decorative verzi.

Cum se înmulțește monstera

Cea mai ușoară metodă de înmulțire este aceea prin butași. Se taie 5 – 7 cm de tulăpină din vârf, cu tot cu o frunză, și se ține o zi în apă, apoi se plantează cu un substrat special pentru butășire care se menține în permanență umed.