Există numeroase opinii și sfaturi greșite despre sănătatea animalelor, care circulă din gură în gură, fără să fie testate. Dar medicii veterinari ne atrag atenția să consultăm mai întâi un specialist și apoi să luăm măsuri.

De la eliminarea paraziților, la alergii sau folosirea litierei, iată cele mai râspândite mituri false despre câini și pisici.

Mitul 1: deparazitarea este utilă doar primăvara și vara

Fals, pentru că animalele pot intra oricând în contact cu paraziții, nu doar în sezonul cald. Este adevărat că vara au cele mai multe șanse să adune purici, căpușe sau viermișori intestinali, dar și în anotimpul rece pot avea probleme din cauza lor, dacă iau contact cu alte animale bolnave. Nici pisicile care stau tot timpul în casă nu pot fi protejate. Dacă sunt hrănite din când în când cu organe și carne crudă, există riscul să se infesteze cu paraziți intestinali.

Mitul 2: Castrarea va afecta comportamentul câinelui

Mulți stăpâni nu vor să își castreze câinii de teamă că aceștia nu vor mai fi la fel de vigilenți și bătăioși, când vine vorba de protecția lor. Este adevărat că operația aceasta, făcută la timpul ei, va reduce într-o mică măsură comportamentul agresiv al animalului, dar nu va schimba cu nimic inteligența și caracteristicile rasei. În schimb, va avea beneficii mari pentru sănătatea animalelor și poate preveni apariția cancerului testicular.

Mitul 3: Pisicile fac lângă litieră doar ca să te enerveze

Nimic mai fals! Pisicile nu se răzbună făcându-și nevoile prin casă. Ele încearcă să își marcheze teritoriul, iar dacă urinează lângă litieră este un semn că trebuie curățată sau că pot avea grave probleme de sănătate. O altă cauză ar putea fi prezența unei persoane noi în casă, care reprezintă o sursă de stres pentru pisică, dar chiar prezența altui animal.

Mitul 4: Nu e nevoie să le curățăm dantura

Este adevărat că periuțele de dinți pentru câini și pisici au apărut recent și, până acum, natura avea grijă de dantura lor. Dar, trăind lângă noi, dieta lor este mult mai bogată în zahăr, sare și grăsimi, ceea ce le afectează dinții și este bine să îți înveți animalul de mic să fie spălat cât mai des.

Mitul 5: Hrana este cea mai bună cale să le arăți că le iubești

Hrana sănătoasă este importantă și știi cât de mult le place să le oferi câte o delicatesă. Dar aceasta nu este singura cale prin care îi poți arăta pisicii sau câinelui tău că ții la el. Este mult mai important să îți găsești timp pentru animalul tău, să te joci cu el, să îl mângâi, să îl scoți la plimbare și să îl implici în câteva dintre activitățile tale de rutină.

Mitul 6: Dacă își scarpină urechile, înseamnă că are râie

Nu neapărat! Câinii și pisicile își scarpină urechile din tot felul de motive. Bineînțeles, râia nu trebuie exclusă și este bine să privești cu atenție pielea urechilor, să nu fie roșie și iritată sau plină de scuame. Mai poate fi vorba și despre boli ale pielii, care apar în zona urechilor. Uneori, își scarpină urechile doar pentru că sunt stresați și nu știu cum să reacționeze în fața unei situații.