Cele mai cunoscute mituri despre înghețată aproape că ne taie pofta să o mai mâncăm. Dar cât sunt de adevărate, ne spune știința. Cert este că înghețata este cel mai popular desert al verii și nu trebuie să renunțăm la ea, chiar dacă ținem o dietă drastică.
Ține cont și de faptul că cele mai multe tipuri de înghețată conțin 60% apă, 20% zaharuri și grăsimi și 20% alte ingrediente solide. De multe ori, o înghețată la cornet poate avea mult mai puțin zahăr decât o gogoașă mare cu ciocolată.
Înghețata light este mai sănătoasă – Pe jumătate FALS!
Acest lucru este adevărat doar pe jumătate. Există înghețată cu un conținut foarte scăzut de grăsimi sau chiar cu zero grăsimi. Dar trebuie să știi că producătorii care elimină smântâna și grăsimea din lapte când produc înghețată, adaugă mai multe ingrediente dulci pentru a compensa lipsa acesteia. Astfel că înghețata light s-ar putea să aibă mai mult zahăr, fructoză și alte tipuri de zaharuri. Citește cu atenție eticheta!
Înghețata nu are valoare nutritivă – FALS!
Chiar dacă este un desert foarte dulce, înghețata de bună calitate conține lapte și este bogată în calciu, conține piure natural din fructe și poate avea mai multe vitamine decât napolitanele sau prăjiturile cu cremă.
Pe lângă sărurile de calciu, înghețata conține potasiu și magneziu, precum și minerale ca B12, B6, C, D sau E. Ea este benefică pentru sistemul digestiv, alungă durerile de cap, ameliorează durerile menstruale și previne apariția pietrelor la rinichi.
Totodată, combinația de zahăr, arome și gust catifelat, rece și cremos îți dă un tonus mai bun, ești mai energic, mai ales în zilele toride de vară, stimulează apetitul erotic și are un ușor efect euforic care stimulează metabolismul.
Înghețata te îngrașă, indiferent din ce este făcută – FALS!
Acesta este, poate, unul dintre cele mai populare mituri despre înghețată, dulcele de care se feresc multe femei de teama să nu ia proporții vara. În realitate, înghețata de calitate nu îngrașă, dacă este consumată moderat.
Nu combina înghețata cu produse de patiserie, biscuiți, pișcoturi sau prăjituri. Nu consuma înghețată imediat după masă. Înghețata se consumă cel puțin la 30 de minute sau o oră după o masă copioasă, pe post de gustare răcoritoare. În acest caz, ea este bine asimilată, mare parte din zaharuri se transformă în energie, iar riscul să iei în greutate este foarte mic în comparație cu alte deserturi.
În cazul în care ții o dietă strică, alege sorbetul din fructe și nu mai consuma nimic dulce în rest. Sorbetul, acest piure cremos și înghețat din pulpă de fructe este savuros și conține foarte puține calorii.
Înghețata provoacă dureri în gât – FALS!
Consumă moderat înghețată și așteaptă două secunde să se topească pe limbă înainte de a înghiți. Servește-te cu porții mici, dacă știi că ești mai sensibilă și răcești ușor. Înghețata nu provoacă nici iritații, nici dureri în gât, nici răceală. Trebuie doar să o consumi ușor topită, atât cât poți suporta de rece.
Dacă te dor dinții sau te doare gâtul când mănânci înghețată, înseamnă că există anumite probleme deja: ai probleme cu dantura, ai gingiile inflamate sau paradontoză, poate ai deja un stafilococ sau altă bacterie care colonizează gâtul și se activează când consumi alimente reci.