CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vasele în care depozitezi mierea sunt importante pentru a nu se altera și pentru a nu oxida în timp. De asemenea este important să găsești un spațiu uscat și răcoros, unde nu ajunge umezeala.

Reguli de bază să depozitezi mierea corect

  • Cumpără faguri de miere la borcan și îi poți păstra ani de zile. Este formula ideală să te bucuri de calitățile mierii, fără să fie alterate.
  • Trebuie să depozitezi mierea în recipiente de sticlă sau din porțelan. Ferește-te să o pui în cutii metalice pentru că va oxida.
  • Păstrează mierea întotdeauna în recipiente închise, deoarece ea atrage mirosurile alimentelor din jur, dar și mirosurile casei. De asemenea, este recomandat să fie păstrată în borcane sau sticle de culoare închisă, pentru a nu-și pierde proprietățile antibacteriene.

Evită să încălzești mierea la temperaturi ridicate

Ferește mierea de căldură, nu o încălzi nici pe aragaz, nici la cuptorul cu microunde. Cea mai bună metodă să o încălzești, în cazul în care a cristalizat, este să pui borcanul cu miere într-un vas cu apă caldă, dar nu fierbinte. În câteva ore, se va înmuia suficient să o poți folosi.

Mierea încălzită la 37°C își pierde aproximativ 200 din substanțele benefice, la 40°C este distrusă invertaza, o enzimă importantă, iar la 50°C se caramelizează zaharurile.

Dacă vrei să îndulcești cafeaua sau ceaiul cu miere, alege soiul de salcâm și așteaptă până când băutura se mai răcește, să nu fie fierbinte. 

Ce cantități de miere să folosești

O lingură de miere cântărește 23g, iar o ceșcuță standard de miere are aproximativ 350g.

Pentru prăjituri, 220 g zahăr echivalează cu 165g miere, iar trei sferturi de ceașcă de miere cântăresc cât o ceașcă plină de zahăr. Dacă faci biscuiți sau blaturi de prăjituri cu miere, coace-le la temperatură joasă. Este suficient să fie 20°C în cuptor, pentru că biscuiții se coc imediat, iar mierea nu își pierde proprietățile.