Mierea de Manuka are o singură sursă de proveniență și anume Noua Zeelandă și Australia. Albinele o prepară din nectarul florilor de Manuka, supranumit și arborele de ceai din Noua Zeelandă, un arbust care se găsește doar pe continentul australian sau pe insulele neozeelandeze.
Deși este numit arbore de ceai, el este înrudit mai degrabă cu mirtul, florile și frunzele sale fiind deosebit de aromate și parfumate. Din nectarul florilor, albinele pregătesc o miere închisă la culoare, vâscoasă, cu o ușoară aromă de zahăr caramelizat și mirt.
Mierea de Manuka, componente antibacteriene unice în lume
Spre deosebire de alte soiuri de miere, precum cea de salcâm, de mană sau de fâneață, mierea de Manuka are un compus special, denumit metilglioxal, cu proprietăți antibacteriene și vindecătoare specifice. În plus, are și o concentrație mai mare de peroxid de hidrogen, un alt compus care atacă bacteriile și microbii din organism.
Dar mierea care are aceste proprietăți este produsă în cantitate mică și este cea mai scumpă din lume. De aceea, după ce este recoltată din stupi, mierea de Manuka este atentă analizată în laborator și împărțită în miere de consum și miere terapeutică, vândută la un preț mult mai mare.
Ce afecțiuni poate combate mierea de Manuka
Cercetările și studiile aprofundate din ultimii ani au demonstrat că mierea de Manuka activă, adică acea varietate cu o concentrație mare de compuși antibacterieni poate combate afecțiuni diverse pornind de la inflamațiile în gât, bolile stomacului și ale rinichilor, gastrita, ulcerele, infecțiile cu stafilococi și E coli, cu streptococi și salmonella.
Mierea de Manuka întărește sistemul imunitar, accelerează procesul de recuperare după o afecțiune gravă, vindecă tot felul de boli de piele și infecții cu fungi și restabilește rezistența organismului în cazul persoanelor alergice.
Conservată în mod corect, în borcane de sticlă închisă la culoare, în spații întunecoase și bine aerisite, ea își păstrează proprietățile pe termen foarte lung.
Cum să recunoști mierea de Manuka adevărată
Este o miere foarte scumpă și există destui speculanți care încearcă să profite și să vândă mierea falsificată, asemănătoare cu mierea de Manuka. De aceea, eticheta produsului este foarte importantă.
Trebuie să verifici compania producătoare, care este neapărat din Noua Zeelandă, numărul licenței, și marca UMF, specifică acestui produs. Marca UMF este însoțită și de un număr, precum 15, 16, 18 sau mai mare. Cu cât este mai mare acest număr, cu atât concentrația de ingrediente antibacteriene din miere este mai mare.
Există și varietăți excelente de miere de Manuka marcate cu MGO, prescurtarea pentru metilglocoxal, un alt component cu proprietăți miraculoase din miere. Și această marcă este o garanție a calității, dar trebuie să fie însoțită de numărul licenței și de un certificat de calitate.
sursa foto: Shutterstock