Cei doi papagali provin din regiuni diferite și nu sunt înrudiți, dar au fost botezați după numele lui Alexandru cel Mare, împăratul care avea o afinitate pentru păsări și le-a adus în zona Europei de azi. Ambii papagali, micul și marele Alexandru, trăiesc în mediul lor natural în păduri rare de foioase și pomi fructiferi, în nordul Africii și în nord-vestul Asiei.

Cum te poți împrieteni cu ei cu papagalii Alexandru

Spre deosebire de peruși, papagalii Alexandru sunt mai încăpățânați și e nevoie de un dresaj ca la carte pentru a te împrieteni cu ei. În primul rând, este recomandat să adopți un papagal de talie medie sau mare de când este pui și să îi acorzi foarte multă atenție și multă afecțiune în primele luni, până când se construiește o legătură afectivă între voi.

Cu păsările mai mici, Alexandru poate fi agresiv, de aceea trebuie ținut alături de păsări din aceeași specie. Dacă este încurajat de mic să mănânce din palma ta, să se așeze pe umărul tău și să se joace cu tine, va învăța repede să îți imite vocea și să fluiere.

În câțiva ani, papagalul îți va cunoaște atât de bine rutina și programul zilnic, preferințele pentru hrană și pentru diverse activități, încât vei avea impresia că poate vorbi cu tine și că înțelege tot ce spui.

Micul și marele Alexandru. Condiții de viață esențiale

Colivia trebuie să fie spațioasă, cu o lățime de cel puțin 70 cm, deoarece papagalii mari au nevoie și de jucării mai mari și de crengi solide de pomi fructiferi pe care să se cațere. Crengile nu trebuie să lipsească din spațiul lor, nu doar ca suport, ci și ca jucărie de ros. Toți papagalii rod, pentru că ciocul le crește continuu și trebuie să îl mențină în formă.

Vara le place să facă baie, așa că au nevoie de o cădiță încăpătoare. Îi poți stropi și tu în joacă folosind un pulverizator fin.

Hrana constă în semințe mari, nuci, alune, bucăți de fructe exotice și de rădăcinoase precum morcovii și țelina. În fiecare zi este nevoie și de crudități pline de vitamine. Este important să mănânce mult și sănătos și trebuie să le oferi semințe și fructe de bună calitate, fără pesticide sau conservanți.

Păsări gălăgioase și active

Chiar dacă unul este mai mic și mai drăgălaș, iar celălalt mai mare, amândoi sunt gălăgioși și își exprimă punctul de vedere, când nu le convine ceva. Un papagal care nu vociferează poate avea probleme grave de sănătate sau trăiește cu o spaimă continuă de stăpâni.

Când sunt fericiți, liniștiți și sănătoși, papagalii micul și marele Alexandru vorbesc mult și cântă dimineața. Iar strigătele lor se aud la toți vecinii. De aceea, trebuie să fii sigură că nu deranjezi pe nimeni adoptând un papagal gălăgios și că îi poți oferi suficient spațiu să facă mișcare și să zboare prin casă. Zborul este foarte important pentru sănătate și trebuie să le lași la dispoziție un hol lung sau o cameră spațioasă.