Încă din primele luni ale pandemiei de Covid-19 am încercat să găsim metode pentru a distruge coronavirusul. Deocamdată, știm că cele mai bune soluții sunt săpunul și dezinfectanții pe bază de alcool. Dar ce facem cu alimentele și mâncarea comandată din oraș?

Ambalajele pot fi șterse cu șervețele cu alcool, dar mâncarea gătită prin alte bucătării, pizza, șaorma sau alte preparate de tip fast food ar putea fi contaminate din neglijența unor lucrători.

Cercetătorii au încercat să vadă la ce temperaturi se poate distruge coronavirusul, dacă sunt eficiente cuptoarele cu microunde sau cuptoarele pe gaz împotriva acestui virus deosebit de rezistent. Concluzia a fost că noul coronavirus poate fi distrus la temperaturi foarte mari, dar acasă, în cuptorul cu microunde, este puțin probabil să fie atinse aceste temperaturi.

Ce se știe până acum despre microunde și coronavirusuri

Încă din 2012 sunt studiate coronavirusurile care au trecut la om, de la primele îmbolnăviri de SARS la SARS COV-2. Temperaturile foarte ridicate pot ucide aceste virusuri care, în general, rezistă bine până la 50 de grade Celsius. Expuse timp de 20 de minute la o temperatură de 55 de grade Celsius, coronavirusurile sunt distruse. La o temperatură de 75 de grade Celsius, este nevoie de numai 3 minute pentru a le distruge.

Pentru a distruge coronavirusul, temperaturile ridicate ne ajută, dar trebuie să încălzim mai mult timp mâncarea comandată. Iar cel mai bun cuptor rămâne astfel cuptorul cu gaz.

În cuptorul cu microunde, alimentele se încălzesc rapid și nu se ajunge prea ușor la temperaturi de 75 de grade Celsius, decât după mai multe minute în care riscăm să ardem pizza, sosurile, carnea sau cine știe ce alte alimente dorim să încălzim.

Microundele pot distruge coronavirusul? Și da, și nu

Conform studiilor de anul acesta, congelatorul nu distruge virusul, dar temperaturile ridicate îl pot anihila.

Microundele pot distruge coronavirusul doar dacă alimentele respective pot fi ținute 5 minute la treapta maximă. Dar cel mai sigur rămâne cuptorul pe gaz.

Specialiștii de la Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii, care se ocupă și de siguranța alimentară, ne sfătuiesc să fim precauți cu mâncarea comandată din oraș, dar spun că riscul de infectare este totuși redus.

Mult mai degrabă virusul SARS Cov-2 ar putea fi pe ambalaje, decât în alimentele care au fost gătite la temperaturi mari. Mare atenție, totuși, la salate și sosurile reci!