Cine nu știe că trebuie să pui o picătură de ojă pe firul rupt de la dresuri, ca să nu se mai deșire? Este un truc pe care l-am învățat de la mamele și bunicile noastre și care va funcționa oricând ai nevoie.

Dar iată ce mai poți face cu ojă, deoarece te mai poate ajuta și la mici reparații prin casă.

Repară așchiile și fisurile din lemn

Dacă ai mici obiecte din lemn care au început să se crape, ar fi bine să le repari fisurile cu un strat de lac de unghii. Spre exemplu, poți acoperi cu ojă crăpăturile din cutia de bijuterii sau din spătarul scaunului. Fie folosești lac transparent, fie găsești o ojă la nuanța obiectelor respective.

Iar dacă ai umerașe din lemn mai vechi, crăpate și cu așchii care agață hainele, taie așchiile cu un briceag și acoperă zona cu un strat gros de ojă.

Previne petele de rugină cu ojă

Orice obiect de metal de pe care a sărit o bucată mică de email sau de vopsea poate fi lăcuit cu un strat fin de lac de unghii pentru a preveni rugina.

Dă cu ojă și la baza tuburilor de cremă de ras sau de spray pe care le ții în baie. De obicei, acestea ruginesc de la aburi și lasă urme greu de curățat pe chiuvetă sau pe etajera de la oglindă.

De asemenea, folosește ojă la culoarea caroseriei mașinii tale pentru a preveni rugina în cazul în care ai observat că a sărit vopseaua pe o porțiune foarte mică.

Salvează bijuteriile cu perle

Dacă ai câteva broșe, cercei sau brățări cu mărgele care imită perlele și începe să se decojească vopseaua sidefie, aplică un strat subțire de lac transparent ca să le redai strălucirea.

Poți căuta inclusiv ojă la nuanța perluțelor și să refaci mărgelele deteriorate.

Tot oja te ajută să fixezi mai bine pietricelele montate pe inele sau cercei dacă stau să cadă.

Repară eșarfele care se destramă

Dacă ai eșarfe foarte fine sau diverse materiale subțiri care se destramă și nu te pricepi să faci tiv, întinde marginile pe un carton și aplică ojă, ca să nu se mai deșire. Mai târziu, ai timp să ajungi și la un croitor să le coasă așa cum trebuie.

Acoperă fisurile din parbriz

Dacă parbrizul a fost lovit de o piatră și a apărut o fisură mică, aplică două, trei picături de lac de unghii transparent, dacă nu ai la îndemână un alt adeziv mai bun. Lacul de unghii poate fi ușor îndepărtat mai târziu cu acetonă și înlocuit cu o soluție mai rezistentă.

Te salvează de iritații

Dacă ai alergie la metalele comune din care sunt făcute curelele de ceas și gablonțurile, lăcuiește-le cu ojă sau lac transparent pe partea care atinge pielea. Vei vedea că le poți purta fără să mai faci iritații și răni.

”Tratează” pantofii zgâriați sau crăpați

Dacă ai zgâriat pe stradă pantofii preferați sau dacă geanta începe să crape pe ici, pe acolo, nu lăsa situația să se deterioreze. Dă cu ojă într-un strat fin peste zgârieturi, să protejezi materialul, și încearcă să folosești o ojă la aceeași culoare.

sursa foto: 123rf.com