Cuprins
Mezelurile italiene se pregătesc după rețete diferite, în funcție de regiune, condiții climatice sau tradiția zonei. Sunt gustoase și apreciate de gurmanzii din lumea întreagă, iar mai jos îți explicăm câteva mezeluri italiene.
Ce este salumi
Salumi reprezintă termenul general pentru mezelurile italiene ce se obțin din carne maturată, prin sărare, în special carne de porc. La singular, termenul „salume” înseamnă carne sărată.
Aceste tipuri de mezeluri italiene sunt obținute prin tehnici speciale de sărare, preparare și ulterior conservare a cărnii. Termenul salumi nu trebuie confundat cu mezelurile italienești numite salami.
Mezeluri italiene care fac parte din categoria celor mai cunoscute tipuri de salumi
Prosciutto
Acest tip de salumi este unul dintre cele mai cunoscute și consumate tipuri de mezel italian. Este disponibil în două variante, prosciutto crudo și prosciutto cotto.
- Prosciutto crudo se obține din pulpă de porc, nepreparată și neafumată, care este uscată și sărată.
- Prosciutto cotto se obține din pulpă de porc, fără os, care este fiartă și ulterior condimentată.
Porchetta
Este un alt tip de mezel salumi care se obține din pulpă de porc dezosată manual, frecată de sare, rozmarin, usturoi, oper negru. Este rulat, legat și apoi gătit.
Pancetta
Mai este denumită și bacon italian deoarece este un salumi ce se obține din burtă de porc. Alături de carnea de porc se mai adaugă sare și piper, apoi carnea este rulată și legată cu sfoară. Se taie în felii subțiri sau cubulețe și se poate consuma simplă, ca atare, ori în alte preparate italienești.
Coppa sau Capocolla
Este tot un mezel italian din categoria salumi care se obține din ceafă de porc, sare, piper negru și piper alb și uscat. Este obținut prin maturare, iar datorită procesului, carnea rămâne fragedă. Mezelul italian Coppa sau Capocolla se îmbracă în plasă și se pune la uscat pentru o perioadă de 6 luni.
Guanciale
Este mezelul italian care se aseamănă cu slănina românească. Face parte din categoria salumi și se obține din gât de porc, condimentat, sărat și pus la uscat. Se lasă la maturat pentru o perioadă de 3 luni.
Spalla
Este un mezel italian originar din San Secondo, produs în Parma. Acesta se obține din pulpă de porc, dar și condimente precum scorțișoară, nucșoară, usturoi, sare și piper. Spalla este mezelul îmbrăcat în vezică de porc sau de vițel care se pune la maturat într-o plasă, se păstrează într-un loc uscat și se lasă pentru o perioadă de 2 luni.
Lonza
Un alt preparat italian recunoscut drept o delicatesă este și Lonza. Un mezel ce se obține din spatele porcului, condimentat cu sare, piper, semințe de fenicul, ienupăr, ardei iute măcinat. Lonza se lasă la maturat, la uscat, pentru o perioadă de 3-4 luni. Se distinge de alte mezeluri italiente prin mucegaiul alb care se regăsește la suprafață.
Mezeluri italiene explicate – Bresaola
Bresaola este mezelul italian pregătit din carne de vițel, deoarece zona de proveniență este în apropiere de granița cu Elveția, la valea Baltellina, iar acolo vițelul este des folosit pentru prepararea mezelurilor. Se folosește mușchi dezosat de vită, sare și piper, iar apoi se lasă la maturat câteva luni.
Soppressata
Este unul dintre mezelurile italienești des consumate, care se pregătește din carne de porc, care nu este tocată fin, ci grosier. Se adaugă condimente, în special fulgi de ardei roșu, ceea ce îi oferă un gust ușor picant mezelului. Amestecul este învelit în intestine de porc și lăsat să se usuce natural, la aer, timp de 40 de zile. În acest timp, mezelul va căptă o textură fermă și fragedă în același timp.
Cacciatorini
Cacciatorini este un tip de cârnat italian uscat, care se pregătește fie doar din carne de porc, fie din amestecuri de alte cărnuri. Pe lângă carne, în rețetă se adaugă condimente, usturoi, dar și vin roșu. Mezelul se lasă la maturat o perioadă mai scurtă de timp, până la 3 săptămâni.
Alte tipuri de mezeluri italiene
Mortadella
Face parte din categoria mezelurilor italienești des consumate într-o varietate de rețete culinare. Mortadella este preparată din carne de porc tocată, amestecată cu grăsime de porc, condimente și uneori se pot adăuga în rețetă și fructe, fistic, sau măsline. Mortadella se gătește, nu se lasă la maturat.
Mezeluri italiene explicate – Speck
Este tipul de mezel italian care provine din regiunile de nord ale Italiei, din Tirolul de Sud. Este pregătit din pulpa din spate a porcului, condimentat cu sare, piper, usturoi, ienupăr și alte ierburi aromatice. Are o textură tare, un gust ușor afumat și picant.
Culatello
Este un mezel considerat o delicatesă datorită modului de pregătire. Este pregătit din piciorul din spate al porcului, carnea este condimentată cu mai multe arome, apoi este învelită în vezică de porc și se lasă la maturat pentru aproape un an, într-un spațiu aerisit și răcoros.
Lardo
Un alt tip de salumi tradițional italian, care este făcut din fâșii de spate de porc, condimente precum sare, piper, rozmarin. Este pregătit mai mult din grăsime de porc. Acesta este bun pentru a fi adăugat în rețete de paste, rețete de preparate italienești, deoarece adaugă un plus de aromă
Finocchiona
Este mezelul italian unde feniculul este ingredientul de bază. Denumirea provine de la „finocchio”, care înseamnă fenicul. Finocchiona este pregătit din carne de porc tocată grosier, mici bucăți de grăsime, condimente precum sare, piper, usturoi și semințe de fenicul. Se lasă la maturat, într-un loc uscat câteva luni. În tot acest timp, la suprafață mezelul va prinde o crustă de mucegai.
Cele mai cunoscute mezeluri italiene sunt consumate adesea drept aperitive. Aromele specifice mezelurilor sunt obținute datorită ingredientelor locale, dar și modului atent de pregătire.
Sursă foto: 123rf.com
Sursă info: tastingtable.com
Citește și: Rețete cu piept de pui rapide